Wpis z mikrobloga

Ciekawy wpis na Reddicie:

Normal engineering interviews are incredible

I graduated 2023 December and recently decided to try to pivot into more construction engineering because I couldn’t get a job in software engineering. For example Turner construction has listings up for “field engineer”. These jobs pay 60 to 80k depending on the area and they are actually entry level. I was able to get an interview with just software stuff on my resume.

The best part is these jobs are truly entry level. I’ve had interviews with 3 construction companies for generic entry level engineer roles and the interviews are amazing there is only 1 round and it’s basically an HR interview. I asked at the end if there was anything I could learn before starting and the interviewer was confused and said this is an entry level job why would you need to learn something before starting LOL

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BlackpillMonster: @BreathDeath Stany mają przemysł który może tych inżynierów wchłonąć. Ja jestem po budownictwie i też była taka chujówa że się przebranżowiłem.

Inna sprawa że w Polsce programista z doświadczeniem zarobi 3x tyle co inżynier pracujący w przemyśle. W Stanach taki inżynier nie zarabia 3-4x mniej niż programista tylko może 30-40 % mniej. Oczywiście są programiści zarabiający 200k+ ale jest ich raczej względnie mało.

W Polsce jeszcze parę lat
  • Odpowiedz
@BreathDeath: no bo rynek w pracy w Polsce a na zachodzie to co innego, w Polsce praktycznie nic nie ma oprócz filii g---o korporacji z zachodu które zatrudniają tu po taniości kodoklepaczy, dla reszty inzynierow pracy nie ma, bo tu nie ma żadnych zaawansowanych technologicznie firm
  • Odpowiedz
Znajomy po inż. materiałowej i drugi po budownictwie mówią to samo, mówi się że w it jest kryzys, ale kryzys w it jest lepszy niż normalny runek pracy w innych branżach xd.

@homerox2000: bo polska jak na swoj relatywnie duzy rozmiar kompletnie nie posiada przemyslu by tym wszystkim ludziom dac sensowna prace
  • Odpowiedz
@mlodygustaw: chujnia totalna po elektrotechnice? Ja ostatnio zadzwonilem do elektryka ile za pomiary i odbior instalacji to 500 zl, to taka chujnia za 3 godziny roboty? Ogolnie elektrycy po 15 zarabiaja, mi za polozenie instalacji w mieszkaniu zaspiewal prawie 10, to ja bym bardzo chcial taka chujnie robic
  • Odpowiedz
@loczyn: No nie wiem, jestem Polakiem urodziłem się i mieszkam w Polsce. Lubie ten kraj i bardzo dobrze mi się tutaj żyje. Trochę mało lewactwa, Ale cóż, nie można mieć wszystkiego. Zresztą studia kończyłem kilkanaście lat temu.
  • Odpowiedz
Ja ostatnio zadzwonilem do elektryka ile za pomiary i odbior instalacji to 500 zl, to taka chujnia za 3 godziny roboty?

@monk3i: Jak sie narzeka na inzynierie to najczescie na etat. Gość o który mówisz pewnie kręci swoją działalność.
Na przykład po Mechanice etat inżynierski wynosi maksymalnie 12k brutto, dla kierowników może 2-3k więcej.

@BlackpillMonster Dużo zależy tez od stanu w USA. Ale kocham to ich roczne podawanie pensji.
  • Odpowiedz
@BreathDeath No dobra ale to jakby się czepiać że np atomistyke ukonczyles i nie ma u nas roboty bo gówniany kierunek xD
Kierunek jest swietny tylko roboty u nas akurat nie ma, bo w wielu krajach bys zarabiał krocie a u nas klepal biede. To samo mechatronika, elektronika. W Chinach to easy, Niemcy, Francja ok, niektore kierunki ktore sie rozwijaja jak Indie
  • Odpowiedz
Ostatnio czytałem artykuł i w samej Polsce chyba brakuje 50k programistów. Praca jest wszędzie za ogromne pieniądze tylko trzeba się schylić. Aha i na lekarski też nie warto iść bo bida jak s-------n.

@mlodygustaw: s--------u potne cie

• Odpowiedz