@rachuneksumienia I to jest właśnie problem. Z jakiegoś powodu u nas "lewica" przyjęła sobie, że większe podatki dla najbogatszych oznaczają, że trzeba dojechać ludzi, którzy pracują na etacie i chciało im się robić więcej albo mają większe kwalifikacje i więcej zarabiają. I tak samo jest w przypadku firm gdzie rządy nie zajmują się wyprowadzaniem z kraju gigantycznych pieniędzy przez międzynarodowe korporacje tylko dojeżdżają tych okrutnych prywaciarzy, którzy zatrudniają sobie 3 osoby
@ViniciusZunior: Dokładnie Mordo, tak jak np. lekarz który może i wystawia fakturę za 30 miesięcznie ale leasing Volvo kosztuje 7k i SuVa dla żony( pracownika na 1/8 etatu) kosztuje drugie 7 minus koszty działalności i zarabia biedaczek miesięcznie od 1,5 do 5 k netto.
@L24D: Właśnie chodzi o to że gdyby było powszechnie i nie do uniknięcia wcale by nie musiało być wysoko.
Definicja dobrego opodatkowania: Wagnera polegają na powszechności opodatkowania, wywodzącej się z idei równouprawnienia oraz jej uzupełnienia, jakim jest równomierność opo datkowania. Opodatkowanie w miarę możliwości, powinno pozostawać w pro porcji do ekonomicznej zdolności płatniczej, tj. powinno być zróżnicowane
I ja rozumiem że jak zarabiam więcej to muszę zapłacić więcej do systemu,
@rachuneksumienia: jedynie to co mnie martwi w opodatkowaniu lepiej zarabiających to zdolność, a może celowa uporczywość naszych rządzących do wrzucania ludzi „bogatych” 4k netto do tego samego wora co CEO jakiegoś korpo xD
Plus to odwieczne pytanie - czy skoro płacę większe podatki to czy dostanę w zamian lepszą usługę niż inni? ( ͡°͜ʖ͡°) czy krócej poczekam do lekarza? Czy autostradki są bezpieczne a
@rachuneksumienia: No ale dlaczego pomijasz ze na UOP idziesz se na L4 na rok i elo panstwo za ciebie płacil ? Dlaczego pomijasz ze jak w jakis miesiac przepracujesz 140h to dostaniesz taka sama wyplate jak za 163h. Dlaczego pomijasz ze każdy osobiście dokonuje wyboru ? A jak już go k---a dokona to nie boli dupę o drugą stronę xD?
33 pierwsze dni w każdym roku płaci za L4 pracodawca a nie ZUS to uno
Due jak programista czy grafik uwinie się w godzinę z projektem a miał pracować np. 40 roboczogodzin to rozumiem że się zrzeka wynagrodzenia i bierze tylko zabrać godzine?
My nie mówimy o różnych specyfikacjach umów cywilno-prawnych tylko że wszystkie powinny być równo oskładkowane i płacić proporcjonalne podatki.
@L24D: Właśnie to jest trochę niezrozumienie zasad dobrego Wagnera
to że płacę nominalnie więcej od kogoś inne nie znaczy że mogę się domagać lepszej jakości usług - podatek powinien być proporcjonalnym obciążeniem i wtedy jest sprawiedliwy
Jak zarabiam 1000 to płacę 100 Jak zarabiam 10000 to
@rachuneksumienia: wjechał w tym miesiącu drugi próg i d--a zabolała? xD
Dlaczego pytasz "czemu oni płacą tak mało" zamiast "dlaczego ja płacę tak dużo"? Płacę miesięcznie 10k w różnych podatkach od przychodu (vatu nie liczę ofc), płacisz większą kwotę?
@rachuneksumienia: Co do niesprawiedliwosci systemu podatkowego mozna sie kłócić. Natomiast rózne formy umów, opodatkowań (kpir, ryczałt, etc.) istnieją dokładnie po to i zgodnie z prawem aby każdy mógł sobie dobrać uwaga najkorzystniejszą. I uwaga to jest zgodne z prawem. Osoba siedząca na nieoptymalnej umowie powinna to albo zmienić albo conajmniej nie mieć bólu d--y, ewentualnie rozumiec swoje atuty kosztem hajsu.
Nie rozumiem rozmowy o godzinach bezplatnych, ja ci pokazuje ze
UoP:
32% podatku dochodowego po przekroczeniu 120k BRUTTO
Prawie 1000 PLN co miesiąc składki zdrowotnej
Ponad 2000 PLN na składkę emerytalną
Brak możliwości odpisania od podatku prawie czegokolwiek.
Cały rok jebiesz nadgodziny, a w listopadzie i grudniu jesteś za to karany żeby lepiej przypadkiem nie mieć xD
I jeszcze słucham jak źle mają biedni brzedziembiorcy, bo nie mogą sobie całej składki zdrowotnej odliczyć jako koszty tylko NO NIRLAMNIE MUSZĄ PŁACIĆ
JAJA XD
Oczywiście rząd podwyżki wszystkiego, minimalnej, średniej ale progi dalej niezaktualizowane żeby więcej Polaczków dojechać.
#gospodarka #ekonomia #gorzkiezale #pracbaza
A to większość JDG działa na granicy opłacalności (bo leasing auta, komputera, telefonu, terminową skutecznie obniża podstawę opodatkowania)
Duże korka transferują zyski między spółkami i nie płacą
Definicja dobrego opodatkowania:
Wagnera polegają na powszechności opodatkowania, wywodzącej się z idei równouprawnienia oraz jej uzupełnienia, jakim jest równomierność opo datkowania. Opodatkowanie w miarę możliwości, powinno pozostawać w pro porcji do ekonomicznej zdolności płatniczej, tj. powinno być zróżnicowane
I ja rozumiem że jak zarabiam więcej to muszę zapłacić więcej do systemu,
Plus to odwieczne pytanie - czy skoro płacę większe podatki to czy dostanę w zamian lepszą usługę niż inni? ( ͡° ͜ʖ ͡°) czy krócej poczekam do lekarza? Czy autostradki są bezpieczne a
33 pierwsze dni w każdym roku płaci za L4 pracodawca a nie ZUS to uno
Due jak programista czy grafik uwinie się w godzinę z projektem a miał pracować np. 40 roboczogodzin to rozumiem że się zrzeka wynagrodzenia i bierze tylko zabrać godzine?
My nie mówimy o różnych specyfikacjach umów cywilno-prawnych tylko że wszystkie powinny być równo oskładkowane i płacić proporcjonalne podatki.
Chyba kolego nie za bardzo rozumiesz jak działa etat a do tego z logika i na bakier.
to że płacę nominalnie więcej od kogoś inne nie znaczy że mogę się domagać lepszej jakości usług - podatek powinien być proporcjonalnym obciążeniem i wtedy jest sprawiedliwy
Jak zarabiam 1000 to płacę 100
Jak zarabiam 10000 to
Dlaczego pytasz "czemu oni płacą tak mało" zamiast "dlaczego ja płacę tak dużo"? Płacę miesięcznie 10k w różnych podatkach od przychodu (vatu nie liczę ofc), płacisz większą kwotę?
Chociażby listopad xD 144h
Po pierwszych 33 dniach jakby zgrabnie udajemy że dalej niema Panstwa które placi xDDD a typ z b2b dostanie 0zł i
Na b2b masz nieograniczoną ilość nieodpłatnych dni wolnych których praktycznie nie ma na UoP. Więc o czym ty do mnie
I zapominasz o głównej zalecie B2B.
W przypadku UoP masz
Nie rozumiem rozmowy o godzinach bezplatnych, ja ci pokazuje ze