Wpis z mikrobloga

Jak czytam o tych ubezpieczeniach zdrowotnych w USA to dziwi mnie że dopiero do czegoś takiego doszło. xD

Masz raka i mimo decyzji lekarzy musisz się bujać z ubezpieczeniami miesiącami, żeby pokryto koszta zaleconego przez lekarzy leczenia.
Opóźnienia tygodniowe czy paromiesięczne w kluczowym momencie.

Zakładając że w ogóle przejdzie bo procent odrzuceń u tej firmy z zabitym ceo to 31%.
A potem w ogóle mogą cię jeszcze sądzić jeśli uznają że wydali za dużo, czy ich zdaniem zataiłeś że np praca zwiększyła twoje szanse na raka o 0.0002% XDd zajebiście.

#usa
Kantar - Jak czytam o tych ubezpieczeniach zdrowotnych w USA to dziwi mnie że dopiero...

źródło: IMG_0021

Pobierz
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kantar: "tak działa wolny rynek!" ( ͡ ͜ʖ ͡)

W Polsce służba zdrowia jest, jaka jest, ale jest. Jak zasłabniesz na ulicy i zabierze Cię pogotowie, to nie musisz się martwić, że pójdziesz z torbami, bo rachunek za leczenie będą spłacały twoje wnuki. Szczerze mówiąc, wolę naszą służbę zdrowia, ze starymi szpitalami, nieremontowanymi salami chorych i wspólnymi łazienkami na korytarzach, niż warunki hotelowe i rachunki
  • Odpowiedz
@HWD-5: aż tak ekstremalnych sytuacji nie miałem, ale moja córka do ukończenia drugiego roku życia była cztery razy hospitalizowana z uwagi na problemy z oddychaniem. Opieka - prima sort. Pielęgniarka przychodziła co półtorej, góra co dwie godziny na kontrolę stanu dziecka. Na początku była na mleku, więc jedzenia nie oceniam, ale żona też dostawała posiłek i nie narzekała. Potem, jak już jadła stałe posiłki to również nie było żadnych zastrzeżeń.
  • Odpowiedz
@Sarza01: z NFZ jest jak z ZUS. "Bankructwo" tych instytucji jest niemożliwe :) Państwo będzie je dotować, bo nie ma innego wyjścia. Nie może zostawić obywateli z niczym, bo to by się wiązało w zasadzie upadkiem państwa (ZUS zapewnia bardzo dużo świadczeń, nie tylko emerytury, renty itd, NFZ jest odpowiedzialny za całą publiczną ochronę zdrowia w Polsce). Zostawienie tych dwóch sfer życia sprawi, że będzie tak jak w USA, czyli
  • Odpowiedz
  • 33
@jakis_login

Ale inna sprawa, że do lekarza specjalisty (neurolog dziecięcy) czekać nam kazali prawie dwa lata, więc ostatecznie diagnostyka i konsultacje były robione prywatnie...

No niestety nie jest idealnie, ale koniec końców wole wydać parę stów za wizytę, niż paręset tysięcy za leczenie.
  • Odpowiedz
@HWD-5: Otóż to. Bo wbrew pozorom, nie jest tragicznie. Jest źle - służba zdrowia jest niedofinansowana, bo ważniejsze są miliardy na tuby propagandowe. Ważniejsze jest dotowanie górnictwa miliardami, które są przejadane na nagrody, osiemnaste pensje i inne bonusy (a węgiel z Polski jak był drogi, tak jest drogi). Ważniejsze zawsze są inne sprawy, ale nie służba zdrowia i zwykle kończy się na dojeżdżaniu przedsiębiorców, bo przecież ich stać - prowadzą
  • Odpowiedz
@Kantar: Teraz wyobraź sobie, że pracujesz za minimalną, która wynosi 7$ na godzinę.

Tam biedota po prostu nie ma ubezpieczenia, jak mają wypadek to wolą wziąć ubera niż wzywać karetkę, bo -5k $

Zresztą, jest nawet taki serial - Breaking Bad, gdzie fajnie pokazane jest poważniejsze zachorowanie = konieczność prowadzenia zbiórek i żebrania o hajs po znajomych.

A jak im powiesz o bezpłatnym ubezpieczeniu medycznym w UE to cie będą
  • Odpowiedz
@HWD-5: Też się cieszę, że nie mieszkam w USA ale postawmy sprawę jasno i przestańmy się czarować, że "jakoś to będzie" - NFZ to trup w studni bez dna (co ma swoje wielowymiarowe podłoże), a za pomoc ludziom, którzy nie opłacają składek zdrowotnych przyjdzie zapłacić naszym dzieciom i wnukom. Gdy nie będzie już czym płacić, nadejdzie wojna by to zresetować.
  • Odpowiedz
@HWD-5: Ciekawi mnie, skąd taka różnica w cenach prywatnych usług medycznych w pl i USA. Wiadomo, trochę lepsza jakość w USA i droższa "robocizna", ale żeby to powodowało aż takie różnice?
  • Odpowiedz
@Kantar: Dokładnie tak. Mam znajomego po przeszczepie płuc, jego leczenie to już grubo ponad 2 miliony złociszy. Pokazywał skrina ze strony konta pacjenta.
I wspaniale, życzę chłopu żeby żył jak najdłużej. W USA myślę, że bym go już gdzie indziej odwiedzał.
  • Odpowiedz
@Kantar: dlatego ubezpieczenie powinno być od sytuacji nagłych i nieprzewidzianych. Cała reszta powinna być pokrywana normalnie przez pacjenta.
  • Odpowiedz