Wpis z mikrobloga

Jak czytam o tych ubezpieczeniach zdrowotnych w USA to dziwi mnie że dopiero do czegoś takiego doszło. xD

Masz raka i mimo decyzji lekarzy musisz się bujać z ubezpieczeniami miesiącami, żeby pokryto koszta zaleconego przez lekarzy leczenia.
Opóźnienia tygodniowe czy paromiesięczne w kluczowym momencie.

Zakładając że w ogóle przejdzie bo procent odrzuceń u tej firmy z zabitym ceo to 31%.
A potem w ogóle mogą cię jeszcze sądzić jeśli uznają że wydali za dużo, czy ich zdaniem zataiłeś że np praca zwiększyła twoje szanse na raka o 0.0002% XDd zajebiście.

#usa
Kantar - Jak czytam o tych ubezpieczeniach zdrowotnych w USA to dziwi mnie że dopiero...

źródło: IMG_0021

Pobierz
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HWD-5: zależy jak rzadką chorobę masz. Taką średnio-rzadką - jest kiepsko. Rzadką - jest ok. Bardzo rzadką - i tak nie ma leczenia w kraju.
Dzieciak znajomych miał raka gałki ocznej, bardzo rzadka choroba, i musieli wlasnie polecieć do USA.
  • Odpowiedz
@nikifor te terapie w stanach to czasem niezłe przekręty są. Lekarze tam potrafią całą swoją karierę prowadzić te eksperymentalne terapie za miliony dolców gdzie eksperymenty powinny być częścią badań. Tyle że oni nigdy nie publikują wyników swoich badań. Bo wtedy musieliby pokazać jaką mają skuteczność.
Żaden inny kraj by sobie na to nie pozwolił.
  • Odpowiedz
to działa to na prawdę dobrze

@HWD-5: tylko dzięki ludziom, a nie systemowi. Równie dobrze zamiast brać nadprogramową robotę (nie ukrywamy taki przypadek jest o którym piszesz jest w gruncie rzeczy czymś takim) mogliby dać działać systemowi i dzieciak utknalby w kolejce. W NFZ nie czeka nikt z wolnym łóżkiem na takiego chorego. Zapamiętaj to i doceń zespół
  • Odpowiedz
@HWD-5 jak nie żałujesz składki na NFZ to jesteś homosovieticus. Ja od początku roku wydałem kilka tysięcy złotych na składki NFZ a nie mam za co się leczyć ( ͡° ʖ̯ ͡°) Np nie mam na stomatologa. A inni ? Czekać trzy lata? Szkoda życia. Boisz się że zaslabniesz na ulicy.? Pewnie jesteś z tych co kupują drogie ubezpieczenia na sprzęt elektroniczny w cenie samego sprzętu bo
  • Odpowiedz
@dafto: dla firmy ubezpieczeniowej wszystko może okazać się przewidywalne. Rak? Przecież ciotka dziadka miała nowotwór. Trzeba się było badać. Choroba serca? Jesz masło - zawał na życzenie.

Celem każdej prywatnej firmy jest zysk. A zysk w ubezpieczeniach bierze się z minimalizacji wypłat.
  • Odpowiedz
Celem każdej prywatnej firmy jest zysk. A zysk w ubezpieczeniach bierze się z minimalizacji wypłat.

@mrdx: dlatego jak już się bawimy w ubezpieczalnie, to trzeba też się pobawić w skuteczne i szybkie sądy, proste prawo etc.
Jakby odmowa wypłaty wiązała się z tym, że za miesiąc trzeba wypłacić 2x więcej, to by się szybko ubezpieczalnie nauczyły ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dafto: wtedy ubezpieczalnie żeby chronić swoje interesy podnoszą składki albo konstruują tak umowy, żeby się wybronić w sądzie.

Zresztą, jeśli zakładamy skuteczność i szybkość sądów, to równie dobrze możemy założyć, że firmy ubezpieczeniowe będą działać charytatywnie, stawiając dobro klienta ponad wszystko :⁠-)
  • Odpowiedz
Zresztą, jeśli zakładamy skuteczność i szybkość sądów, to równie dobrze możemy założyć, że firmy ubezpieczeniowe będą działać charytatywnie, stawiając dobro klienta ponad wszystko :⁠-)

@mrdx: jak ubezpieczalnie zaczną kombinować, to po prostu ludzie zaczną rezygnować z ich usług. Już teraz bardzo mało ludzi ubeziecza się np. na terenach powodziowych.
  • Odpowiedz
@dafto: czyli wracamy do punktu początkowego - albo stać Cię na leczenie albo umieraj. W takim przypadku publiczna opieka medyczna, z jej wszystkimi wadami, przedstawia się bardzo korzystnie.
  • Odpowiedz
W takim przypadku publiczna opieka medyczna, z jej wszystkimi wadami, przedstawia się bardzo korzystnie.

@mrdx: no tak, publiczna może i dużo kosztuje, ale za to czekasz 3 lata na zabieg na cito
  • Odpowiedz
@Kantar: Ja jestem bardzo ciekawy jak to jest że sądy potrafią zasądzić 300 mln. $ za jednego nastolatka który zginął w wesołym miasteczku, a takie coś ubezpieczalnie robią zupełnie bezkarnie.
  • Odpowiedz