Wpis z mikrobloga

Jedną z najbardziej bekowych rzeczy, jaką tagowi b2biarze wypisują, jest negocjowanie stawki. Wiecie, te wszystkie wpisy typu "hurr durr jak nie umiesz sobie NEGOCJOWAĆ STAWKI to coś tam coś tam".
Srogie xD, w 90% te negocjacje wyglądają tak, że rekruterka pyta, ile chcesz zarabiać i jak przestrzelisz, to więcej nie zadzwonią. W pozostałych 9% dzwonią by poinformować, że biorą cię za stawkę niższą niż podałeś i bierzesz albo nie.

#programowanie #programista15k #programista25k #pracait
  • 83
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Romska_Palo_Ul_Laputa

Bo im się wydaje, że oni naprawdę są biznesmenami, a nie szeregowymi pracownikami na średnio legalnej umowie w celu redukcji podatków lol.

Ego niektórych ludzi w tej branży naprawdę jest bardzo kruche i nie dziwię sie, że część się potem odkleja i zaczyna gardzić gorzej zarabiającymi, bo wierza w jakieś mity o byciu kowalem własnego losu.
  • Odpowiedz
po odejściu firma upada, więc opłacało się im dać ci więcej

@IronicznyWiercipieta: chyba jeszcze nigdy nie słyszałem o takiej sytuacji żeby firma upadła po odejściu "kluczowego pracownika" i z duża pewnością, z dokładnością do JDG ( ͡° ͜ʖ ͡°), mógłbym się założyć że nikt inny tutaj też nie słyszał xD
  • Odpowiedz
Robisz proces, czujesz że poszedł CI dobrze, czujesz synergie z firmą i widzisz że jesteś idealnym kandydatem to wtedy masz pierwszą możliwość do podbicia stawki

@zibizz1: każdemu kto wypisuje takie rzeczy serdecznie polecam wysłać jedno czy dwa CV w 2024 i zweryfikować swoje opinie
  • Odpowiedz
zeby negocjowac trzeba miec czym. Np. miec wyzsza oferte z innej firmy

@Strus: no faktycznie świetny argument - głównie do tego żeby się ustawić jako pierwszy w kolejce do wy#ebania przy najbliższych zwolnieniach oraz ostatni do jakichkolwiek podwyżek

Wykop w temacie IT nigdy nie zawodzi, wspaniałe są te komentarze. Dziękuję państwu a teraz wracam do prawdziwego życia
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Ja tak miałem, przeszedlem dwie rozmowy i po tym rekruterka powiedziała, że może mi zaproponować 5 zł mniej za godzinę, bo taki jest maksymalny budżet klienta. Ale dopiero po dwóch rozmowach. Teraz tak właśnie wygląda rynek i łatwo nie jest, żeby znaleźć coś sensownego. Mówiąc o aktualnej stawce słyszałem, że jest wysoka.
  • Odpowiedz
@conamirko: Negocjowałaś kiedyś cenę chleba w spożywczaku? No chyba oczwysite że nie. Negocjować można tam gdzie Twoja oferta jest unikalna np przy sprzedaży mieszkania gdzie zazwyczaj nie ma innego zbliżonego i różnią się dość mocno miedzy sobą. Jeśli podobny produkt/usługe dostaniesz wszędzie to jedynie możesz negocjować ceną więc negocjowanie aby była wyższa jest bez sensu.
Warto jeszcze podkreślić że wartość pracownika zależy od kontekstu. Tzn nie u każdego pracodawcy moja
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Tak to wygląda w rzeczywistości.

Rekruter ma widełki na dane stanowisko, powiedzmy między 150-200 zł /h.
Kandydat mówi, że chce 180,
HR mówi, że da 160
Kandydat mówi że
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: a ja na rozmowie zaorałem wszystkie tematy, rozmowa jak w przedszkolu, gosc mowi mi ze nie wyglądam jak junior a bardziej jak senior, stawke podalem mała, mowie moge zejsc bo target firmy fajny i mysle, ze nie byłoby problemem bo bardziej zależy mi na firmie niż stawce (pieniądze mam, inne źródło dochodu mam, nie chcę technologicznie wypaść z rynku) , gosciu ucieszony

i co i c--j wybrali kogos innego
  • Odpowiedz
@preseed42: Jak sprzedajesz auto które chodzą po 80-100tys za 70tys, okazuje się w świetnym stanie igła i jeszcze sprzedawca sam proponuje że może zejść sceny to ja bym tego auta nie kupił
  • Odpowiedz
@preseed42: Niepotrzebnie mówiłeś że możesz jeszcze zejść. Pomyśleli sobie pewnie wtedy że jak tak nisko się cenisz i idziesz na takie ustępstwa to jesteś cienki i zdesperowany. Trzeba być pewnym siebie Chadem.
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa

Btw jeszcze apropos wiary w mity to najbardziej r----------l mnie chyba mit wiary w to, że każdy może wejść do tej branży bez studiów. Takie gadanie i naganianie w momencie kiedy rynek był bardzo gorący, a jak już wtedy mówiłem, że to się czkawka odbije i że w przyszłości będzie tak dużo kandydatów (lub jak się okazało tak mało pracy i jedno i drugie) to, że studia będą przesiewać ziarno
  • Odpowiedz
Polecam pograć w Pokera bo tam można potrenować. Zarówno strona rekrutująca może się nauczyć tego że jak się trafi super kandydat to nie pokazywać po sobie że akurat znaleźli diament. Jak i rekrutowany może nauczyć się odczytywać czy jak dobrze jest wyceniany i w razie czego blefować na temat swojej wartości
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Dokładnie tak jest. Sam ostatnio brałem udział w rekrutacji - bardzo mi się podobał stack i produkt więc podałem po prostu swoją obecną stawkę - i dostałem info że za dużo xD Nie ma co słuchać wykopków, tutaj to każdy ma 60k miesięcznie na 3 roboty albo jest L6 w FAANG i to on "dyktuje" stawkę. Meanwhile średnia płaca programisty w PL to bodajże 12k brutto xd
  • Odpowiedz