Wpis z mikrobloga

Bez sensu #adventofcode jeśli trzeba tylko wpisać odpowiedź. Była kiedyś polska strona z rywalizacjami, gdzie pisałeś kod w konkretnym języku, a automat sprawdzał zarówno poprawność jak i czas wykonania programu. #programowanie #programista15k

To było jeszcze w liceum. Zawsze przegrywałem, bo wysyłałem kod w PHP i program przekraczał mocno wyśrubowane limity czasowe. Natomiast koledzy z klasy pisali w C++ i im akceptowało. Dzisiaj czasem, pamięcią i złożonością nikt się nie przejmuje.
SendMeAnAngel - Bez sensu #adventofcode jeśli trzeba tylko wpisać odpowiedź. Była kie...

źródło: AdventOfCodeDay1

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: fajnie, bo można być kreatywnym. Np. kiedyś jak trzeba było zrobić maze search to sciągnełem jakiś gotowiec z githuba i zmodyfikowałem kod źródłowy, żeby był zgodny z outputem wymaganym przez aoc
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: część zadań też można zrobić w oparciu o brute force, więc ciągle kminisz czy inwestować w optymalizację bruta forca czy myśleć nad lepszym algorytmem
  • Odpowiedz
@SendMeAnAngel: bardzo dobrze to robią, bo można korzystać ze wszystkich narzędzi i po prostu dawać odpowiedź. Bardziej nastawione na rzeczywistość gdzie czasem chcemy naklepać szybki skrypt, który uruchomimy raz, nawet jak samo wykonanie skryptu zabierze więcej czasu (czy to przez złożoność, czy język/implementację), to liczy się jeszcze czas zakodowania
  • Odpowiedz
Dzisiaj czasem, pamięcią i złożonością nikt się nie przejmuje.

@SendMeAnAngel: W pozniejszych zadaniach jesli nie napiszesz optymalnego kodu to nie doczekasz sie odpowiedzi.
  • Odpowiedz
a automat sprawdzał zarówno poprawność jak i czas wykonania programu.

@SendMeAnAngel: takie coś kosztuje kupe siana + AoC jest w założeniu daje możliwość rozwiązania nawet na kartce papieru
  • Odpowiedz