Wpis z mikrobloga

@MaresMiszcz: ale ten koleś ma całkowicie rację. wy siedzicie na tym b2b, bo obchodzicie tym system. tak na prawdę 90% z was to zwykli etatowcy. robicie dla jednej firmy, klepiecie taski jak księgowa faktury i wydaje się wam, że jesteście przedsiębiorcami. a z was zwykli etaciarze, nawet zwyklejsi od takiej księgowej, bo ta faktycznie może łapać różne fuchy na b2b. XDDD chcesz żyć w państwie, które działa?
  • Odpowiedz
w korpo ludzie na b2b często mają jakieś prefixy przed nazwami stanowisk, na przykład "external"

@morsisko: Pracowałem w 4 korpo gdzie byli zatrudnieni ludzie na b2b i w żadnym nie było to jawne. Jak się z kimś znałeś i porozmawiałeś to mógł Ci powiedzieć, ale po niczym innym bys nie poznał.
  • Odpowiedz
Ja pytam o koszt tego śledztwa

@wstanczyk: Tego oczywiście nie umiem wyliczyć. Ale jeśli dziś do mojej firmy wpadłby inspektor US i przy pomocy swoich metod w powiedzmy tydzień ustaliłby, że kilkadziesiąt b2b to fikcja, to od nowego miesiąca fiskus zyskałby dziesiątki tysięcy złotych miesięcznie, a za wsteczne wyrównanie kolejne setki tysięcy. US ma wszelkie instrumenty, żeby to wyegzekwować już teraz. Niepotrzebne żadne nowe prawa czy procedury. Oni są w
  • Odpowiedz
@Notes
W Niemczech nie płacisz 41 procent podatku + obciążenie pracodawcy powyżej 27 tysięcy euro brutto rocznie
Ciekawe kto będzie kupował mieszkania z rata 6k jak zarabiając 18 brutto na rękę dostajesz 9 netto od września?
  • Odpowiedz
Nie masz urlopów, emerytura to śmiech na sali, w razie wypadku zostajesz z ręką w nocniku. I to też nie jest tak że jesteś pasożytem jak ten chłop co śmieci wywozi, po prostu mniej dodajesz do puli w stosunku do UoP.

@mala_zolta_kaczuszka: No i przede wszystkim taki proceder jest niezgodny z prawem. Jeśli występuje stosunek pracy, to powinno mieć to odzwierciedlenie w sposobie zatrudnienia. Nie rób z tego tylko kwestii
  • Odpowiedz
Człowieku, trzeba korzystać z szans, które się dostaje, żeby zarabiać więcej.

@MaresMiszcz: Jeśli występuje stosunek pracy to b2b jest niezgodne z polskim prawem. Jak wiatr polityczny zawieje w inną stronę to US bez żadnych zmian w prawie dostanie pozwolenie żeby wreszcie to ścigać.
  • Odpowiedz
@onomatopejusz

Im Durchschnitt beträgt die Belastung des Einkommens eines Arbeitnehmer-Haushalts mit Steuern und Abgaben voraussichtlich 52,6 Prozent.

Co tam kłamiesz pączuszku? ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@onomatopejusz: mediana w niemczech to 50k miesiecznie ;) co ta informacja wnosi do tego, ze probujesz napsiac cos madrego ale ci nie wychodzi?
koszty zycia w niemczech sa porownywalne do polskich :) uslugi sa drozsze ale jesli chodzi o cala reszte to pokusilbym sie o stwierdzenie, ze mieszkajac w niemczech poza duzymi aglomeracjami jest nawet taniej niz w polsce ;)
  • Odpowiedz
@Notes
a ty co próbujesz dowieść?
Że każdy powinien płacić 50 procent podatku, bo bogacze na zachodzie płacą bo ich stać, a tu ludzie by musieli zaglądać cały czas do portfela?
Za zwiększeniem kwoty wolnej rozumiem że też nie jesteś?
  • Odpowiedz
a ty co próbujesz dowieść?

@onomatopejusz: ty probujesz cos udowodnic ale zauwazylem, ze chyba sam nie wiesz co bo nawet nie potrafisz napisac jak sie ma mediana w niemczech do twojego wysrywu wyzej xD

a teraz atakujesz pytaniami ktore sa z d--y bo nie potrafisz obronic swojej tezy xD
no wiec odpowiem ci, na te twoje durne pytania a potem znowu zapytam co to ma wszystko wspolnego z tym, ze pseudoprzedsiebiorcy siedza tylko
  • Odpowiedz
@Notes
Jakoś mnie nie dziwi że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem.

Jak się ma mediana do mojego wpisu to by małpa zrozumiała.
Przytaczasz średnia stawkę opodatkowania w kraju gdzie mediana jest 6 razy wyższa niż u nas, przy efektywnym opodatkowaniu na UoP niemal podobnym.
Teraz sprawdź liczby i się zastanow czemu u nas nie może być tak wysokiego opodatkowania pracy? Świeci żaróweczka?
  • Odpowiedz
Ale jeśli dziś do mojej firmy wpadłby inspektor US i przy pomocy swoich metod w powiedzmy tydzień ustaliłby, że kilkadziesiąt b2b to fikcja

@swiadomy_anakolut: A jeśli by się pomylił? Ile będą kosztowały zwolnienia? Jaki koszt dla gospodarki przez firmy, które z tego powodu stracą płynność? Czy naprawdę to pracownicy powinni ponosić koszta tego, że pracodawcy wyrzucili ich na B2B?

Łatwo jest sobie tak proponować rozwiązania, kompletnie nie myśląc o konsekwencjach.
  • Odpowiedz
@Notes: No nie pozwalasz xD Narzucasz wybrany przez siebie typ umowy. Nie rozumiem też dlaczego zabraniasz komuś dłuższej współpracy z jednym kontrahentem. Jak współpraca przebiega dobrze to w czym problem? Po co w takim wypadku reklamować się gdzieś, skoro masz już z kim współpracować? Dopiero po zakończeniu współpracy szuka się innych miejsc. Dlaczego to nie jest firma w Twoim rozumieniu?
  • Odpowiedz
@Roxelll: ale sytuacje ktora opisujesz nazywa sie stosunkiem umowy o prace. problem polega na tym, ze twoj zleceniodawca unika placenia podatkow i skladek zdrowotnych oraz omija prawo pracy.

tu wiekszosc z was wybiorczo podalo po jednym punkcie z tych ktore wyzej wymienilem i sie kolektywnie do pojedynczych punktow przyczepiliscie.
ja nie mam nic przeciwko temu, zeby reralizowac jedno zlecenie. jednego klienta przez dluzszy czas. jesli mozesz pracowac sobie jak ci
  • Odpowiedz