Wpis z mikrobloga

@TonyMalin: Trochę tak, a trochę nie. Dołóż do tego to, że ludzie odwiedzają lekarzy tylko wtedy, jak już coś boli.

(...) W początkowej fazie tętniak mózgu z reguły jest niemy klinicznie, czyli rzadko daje jakiekolwiek objawy.

Jednak warto zwracać uwagę na sygnały alarmowe, do których zalicza się: bóle głowy, poszerzenie źrenicy ocznej i zaburzenia widzenia a w szczególności podwójne widzenie, pogorszenie ostrości wzroku oraz opadnięcie powieki. Do momentu wystąpienia
  • Odpowiedz
  • 13
@kinson ojciec znajomego ostatnio miał dokładnie taka sytuacje. Chłop całe życie zasuwał po 12h, 6 dni w tygodniu za granicą z krótkimi przerwami na pobyt w kraju z rodziną i w tym roku stuknelo 65 lat, złożone papiery o emeryturę, w końcu miał sobie odpocząć. Jeszcze nawet nie zdążył tej emerytury dostać i cyk - udar, paraliż. Życie k-------e.
  • Odpowiedz
Dołóż do tego to, że ludzie odwiedzają lekarzy tylko wtedy, jak już coś boli

@fiberian_hufky76: jak nic mnie nie boli i pójdę do rodzinnego bo chce profilaktycznie rezonans głowy to mi da skierowanie czy zapyta czy ocipiałem do reszty?
  • Odpowiedz
@fiberian_hufky76: te objawy dotyczą tętniaka zlokalizowanego w okolicy skrzyżowania wzrokowego i mogą zaburzać widzenie jeśli jest odpowiedni też ustawiony do nerwu. jak masz tętniaka na MCA M1 czy M2 albo tętnicy szyjnej albo ACoA albo A2 albo na tętnicy podstawnej czy łączącej tylnej to może nie dać objawów albo pierwszym objawem będzie jego pęknięcie. Najważniejsza jest prewencja czyli nie palić, ciśnienie tętnicze krwi musi być w normie to również jest
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano Niespełnione marzenia to domena wielu Polaków. Dodatkowo przesadne liczenie wszystkiego i odkładanie na potem, bo wszystko ma się opłacać, bo fanaberia, bo trzeba dać pieniądze dzieciom, bo są ważniejsze rzeczy i najlepiej wszystko odsunąć na emeryturę.
  • Odpowiedz
@fiberian_hufky76: Pójdź do lekarza i powiedz ze nic cie nie boli to od razu zrobią z ciebie hipochondryka. Moja mama kiedys chodziła od specjalisty do specjalisty i mówiła im dokładnie co jej dolega i gdzie ją boli to każdy zlecał podstawowe badania a jak nic nie wyszło to się w głowe pukał i twierdził ze sobie wymyśla i niech się na głowę leczy. W koncu trafiła na jakiegoś w miarę
  • Odpowiedz
@kowalzmetina: Otóż to. U moich dziadków było identycznie - miał być odpoczynek, czas na hobby czy zwiedzanie a jest wstawanie o 5 rano żeby ustawić się w kolejce do lekarza, czekanie w przychodni wraz z innymi starymi babami i chłopami i dyskutowanie o swoich chorobach a od święta raz na 5 lat wyjazd do sanatorium albo na wycieczkę autokarową do Lichenia z parafii...
  • Odpowiedz
@kinson: mężczyzna ma zarabiać na emeryturę a nie z niej korzystać ( ͡° ͜ʖ ͡°) zwłaszcza pracownik fizyczny

Pobieranie emerytury przez 20 lat jest dla Grażynki i juleczki z ciepłą posadką biurową w klimatyzowanym biurze
  • Odpowiedz
@Iskaryota

@kinson: Żeby rok przed emeryturą to by było dobrze. Kolegę z pracy tętniak dopadł na urlopie, w wieku 45 lat.

Żeby w wieku 45 lat... Kolega z technikum w 2 albo 3 klasie wyszedł po lekcjach ze szkoły, przeszedł 50 metrów i jeb. ( _)
  • Odpowiedz
@kinson: ja w moim pakiecie medycznym nam jeden rezonans na rok za darmo, więc poszedłem do neurogologa żeby mi dał skierowanie na MR głowy bo się tętniaka boję. Mam w planie co 5 lat powtarzać
  • Odpowiedz