Wpis z mikrobloga

Jeszcze jeden protip.
Do masowego eksportowania jednego towaru z jakiejś planety można ładować podajnikami do silosu, trzeba tylko odznaczyć automatyczne zaspokajanie zamówień z orbity.
Podajniki załadują towar do czekającej rakiety i jak statek z zapotrzebowaniem pojawi się na orbicie -- zaczną wysyłać.

Nie trzeba czekać aż boty załadują setki sztuk.

Na foto setup wysyłający od strzała po 2k węgla / kamienia jak tylko statek się zamelduje. Zanim kolejna rakieta się wynurzy -- to jest już załadowana a silosy od razu startują z kolejną salwą.

#factorio
Polinik - Jeszcze jeden protip.
Do masowego eksportowania jednego towaru z jakiejś pl...

źródło: rakiety

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@foxbond:
Kamień wysyłam na Aquilo, żeby robić fundamenty, którymi betonuję Wulkana i Fulgorę.
Węgiel wysyłam na Fulgorę, tam masowo robię z niego plastik, który potem przepuszczam przez pętle recyklerów, aż zrecykluje się do legendarnego plastiku.

Nauvis to najwygodniejsze źródło przemysłowych ilości kamienia i
  • Odpowiedz
@Polinik: @Supaplex

Po co w ogóle jakieś zabawy z platformami? Jak ma się ulepszone koparki, to nie dość, że prędkość wydobycia jest wręcz kosmiczna z odpowiednim poziomem badań, to jeszcze od razu wszystko leci na taśmociąg zestackowane. Im szybciej dana rzecz powstaje tym szybciej jest recyklowana. Generalnie można chore ilości węgla przetwarzać na Nauvisie i to działa bardzo dobrze.

Dlatego mi się wydaje, że docelowo zrobię tak, że wszystko legendarne
  • Odpowiedz
@Polinik:

Gazol to najmniejszy problem w tym wszystkim, bo to jest ciecz, więc nie trzeba lepszej jakości a to kosmicznie podnosi ilość potrzebnego materiału.

Przypominam, że z tego można zrobić tak duże ilości plastiku, że nie tylko sam plastik jest celem ale także lds. Ja mam badania na 15 poziomie więc 150% produkcji, do tego 50% z foundry, dokładam 100% z legendarnych modułów i recyklujesz lds z zerową stratą plastiku
  • Odpowiedz
  • 0
@Murasame:
Still, ciągle ta sama kwestia -- do produkcji kilkunastu tysięcy modułów potrzeba dziesiątek tysięcy różnych płytek i plastiku. LDSa do produkcji modułów nie trzeba.
Jedne rzeczy tanio się robi na jednej planecie, inne na kolejnej.
Plastik tanio się robi na Nauvis (bo węgla dużo, może faktycznie zacznę go recyklować do legendyna Nauvis i tam przeniosę fabrykę).
Płytki na Wulkanie (zielone tylko z lawy, czerwone z lawy i plastiku (Nauvis),
  • Odpowiedz
@Polinik:

Miedziane płytki produkujesz z powietrza. Na rozruch dajesz plastik + ciekły metal, wyniki masz takie, że dostajesz legendarne płytki + legendarną stal + tyle samo plastiku co wsadziłeś. Stal przyda się do czegoś innego, można odkładać. Jest to obieg w którym poza ciekłym metalem nic potem nie dokładasz, plastik nie znika.

Vulkanus i Fulgora cierpią na braki dużych zasobów węgla a nie mają za bardzo zalet dla mnie teraz.
  • Odpowiedz
  • 0
@Murasame: Ale po co takie ilości LDSa? I do tego legendarnego? LDS jest używany tylko do rakiet (ale zwykły, i to małe ilości) albo do żółtej nauki, też niewiele. I raczej nie legendarnej.
Cała reszta to jakieś mniej lub bardziej jednorazowe produkcje.

Coś mi umyka?
  • Odpowiedz
  • 0
@Murasame: Żebym zrozumiał łańcuch produkcyjny:
Robisz plastik, zwykły, recyklujesz go ad usrandum do legendy, że legendy robisz w odlewni legendarny lds i recyklujesz go do legendarnych miedzi, stali i plastiku?

Ciekawy pomysł, spróbuję.
  • Odpowiedz
@Polinik:

Plastik jest potrzebny tylko na rozruch, w trakcie produkcji go nie ubywa, bo mam 300%. Nie ma znaczenia jak go zdobędziesz. Ja akurat masowo mielę węgiel i z legendarnego węgla robię plastik z 300% prod. A jest to w miarę łatwo do osiągnięcia, bo wystarczy 15 poziom badań + 50% z budynku + 100% z modułów. ( w sumie to trzeba mniej badań, bo w tym budynku jest chyba
  • Odpowiedz