Wpis z mikrobloga

Cześć,
Czy uczenie się Java w 2024 ma sens? Myślę stricte o mobilce.
Czy jako junior ciężko wejść obecnie na rynek?
Jeżeli już się uczyć to jaki kurs na udemy polecacie oraz jakie frameworki?
Obecnie pracuję w IT zdalnie i na zarobki nie narzekam, ale mam czas wolny na naukę, więc z chęcią rozwinąłbym się w tym kierunku.
#programowanie #programista15k #programista25k #it #mobiledev
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz a tak z ciekawości skoro wyśmiewasz jave, bo raczej w linuxach/windowsach/enbedded siedzę - co teraz jest na czasie jeśli o mobile, androida na przykład, chodzi? ostatnio do kotlina właśnie siadałem i i tak trzeba jave trochę rozumieć żeby to ogarnąć, odczuwam coś jak typescript "vs" javascript
  • Odpowiedz
@Just_Piotrek Java czy też Kotlin, nie ma to większego znaczenia, to tylko języki programistyczne (są zamienne w tego słowa znaczeniu, że mogą żz sobą współżyć jako że są kompilowane do tego samego kodu bajtowego javy). Jeżeli chodzi o developerkę na android to głównie używany jest kotlin, na backend kotlin niestety rzadko się trafia.
  • Odpowiedz
@vinteris123 raczej zwróciłbym teraz uwagę na trendy i zastanowiłbym się nad Big data (Java lub Python) bo jest większe zapotrzebowanie na inżynierów danych, rynek backendowców w Java (i zazwyczaj w połączeniu z Spring/Spring boot) jest przesycony, miałbyś bardzo duża konkurencję
  • Odpowiedz
Czy jako junior ciężko wejść obecnie na rynek?

Ciagle jest masakra. Konkurujesz z setką innych juniorów i tysiącem Kumarów.
  • Odpowiedz
@Drzewozerek czyli moje informacje nie są nieaktualne ;) ja tam z profesjonalnej strony sobie siedzę w moim c# i c++, trochę c, na to był, jest i będzie rynek, bo próg wejścia (do tych dwóch ostatnich, c# to dziecinada przy c xD chociaż akurat raczej klepię kod bliżej sprzętu a tu zasady są wszędzie takie same) jest jednak troszkę wyższy i jakiekolwiek umiejętności się bardzo szybko weryfikuje
  • Odpowiedz
raczej zwróciłbym teraz uwagę na trendy i zastanowiłbym się nad Big data (Java lub Python) bo jest większe zapotrzebowanie na inżynierów danych

@Drzewozerek: no jest zapotrzebowanie ale nie na juniorów, dodatkowo big data jest trudniejsze od zwykłego klepania crudów bo musisz znać dobrze chmurę, bazy danych, jakieś systemy do ETL i bóg wie co jeszcze.
Generalnie to w żadną specjalizacje IT nie warto teraz wchodzić bo jest to ściek i
  • Odpowiedz