Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie chce się zamykać w swojej bańce umysłu więc chętnie spojrzę na inne perspektywy.
Co byście sprzedawali w pierwszej kolejności, aby finansować bieżącą budowę domu?

Mam prosty portfel 70% akcji na cały świat (VWCE) i 30% obligacji głównie EDO + 3 letnie TOS na 6,4% + ~100k PLN na koncie oszczędnościowym do bieżących "operacji"
Obecnie akcje 17% do przodu a obligacje 9% na plus.

W najbliższym czasie będę musiał spieniężyć część portfela, aby sfinansować wypełnienie limitów IKE+IKZE (ok 50k ja + mąż) oraz kolejnych transz na budowę domu.

Jak według Was najlepiej do tego podejść? Ja widzę takie ścieżki (moja logika)

1. Nie sprzedaje nic z portfela, wykorzystuje bieżącą poduszkę. Z plusów nie mam do zapłacenia podatku, z minusów zostaje 50k na budowę - niby zarabiamy co miesiąc razem ok 30.000 PLN ale chyba trochę mały bufor się robi.
2. Sprzedaję część akcji, aby wypełnić jak najszybciej limity IKE + IKZE + resztę pakuję w obligacje które w razie wu sprzedam aby finansować bieżące etapy budowy.
3. Sprzedaje obligacje (jeśli tak to jakie?) aby wypełnić jak najszybciej limity IKE + IKZE a w razie wu sprzedaje dalej aby finansować bieżące etapy budowy.

Do wszystkich śmieszków: tak kobieta ogarnia finanse gdyż pracuje w tej branży więc mąż może się skupiać na czymś innym :D

#gielda #inwestycje #inwestowanie #budowa #budowadomu #finanse #budujzwykopem #obligacje

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie chce się zamykać w swojej bańce umysłu wi...

źródło: zrodla-finansowania-budowy-domu-adobe-2

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ja bym wybral oszczednosciowe ktore mozecie szybko zasilic z tych 30k miesiecznie (i wrocic do stanu pierwotnego) i jak bedziecie widziec ze sie nie wyrobicie to wtedy siegac po inne srodki (ale nie jestem ekspertem od finansow)

czym sie zamujecie ze macie 30k netto razem (bo rozumiem ze to netto)?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak na osobę "z branży" podajesz dziwny wybór wskaźników ¯_(ツ)_/¯ totalny zysk na obligacjach nie ma żadnego znaczenia, za to nie podajesz czy IKE/IKZE 24 czy 25, jakiego typu macie to IKE czy chociażby na jakich warunkach masz EDO. Plus oczywiście całkiem podstawowe pytanie czyli ile miesięcznie macie wolne, ile potrzebujecie na budowę itd.
Ja widzę taką ścieżkę, nic nie sprzedawać, wziąć kartę kredytową na 100k i wykorzystać jeśli będzie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim a będziesz musiała sprzedać akcje żeby sfinansować budowę czy nie? Jesli tak to chyba bym je powoli zaczął wywalać. Akcje są super w długim terminie, ale jeśli w przypadku osunięcia kapitału o 20-30% musiałabyś albo przełknąć sporą stratę albo znacząco opóźnić budowę to przynajmniej ja wolałbym zmniejszać ryzyko.

Chwilowo akcje korzystają z dobrej koniunktury ale prędzej czy później coś spadnie :> jeżeli ta kasa będzie potrzebna w przeciągu 1-2 roku
  • Odpowiedz