Aktywne Wpisy

JanTadeusz +165
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

cheture +20
jakie macie plany na piątkowe popołudnie
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Nie chce się zamykać w swojej bańce umysłu więc chętnie spojrzę na inne perspektywy.
Co byście sprzedawali w pierwszej kolejności, aby finansować bieżącą budowę domu?
Mam prosty portfel 70% akcji na cały świat (VWCE) i 30% obligacji głównie EDO + 3 letnie TOS na 6,4% + ~100k PLN na koncie oszczędnościowym do bieżących "operacji"
Obecnie akcje 17% do przodu a obligacje 9% na plus.
W najbliższym czasie będę musiał spieniężyć część portfela, aby sfinansować wypełnienie limitów IKE+IKZE (ok 50k ja + mąż) oraz kolejnych transz na budowę domu.
Jak według Was najlepiej do tego podejść? Ja widzę takie ścieżki (moja logika)
1. Nie sprzedaje nic z portfela, wykorzystuje bieżącą poduszkę. Z plusów nie mam do zapłacenia podatku, z minusów zostaje 50k na budowę - niby zarabiamy co miesiąc razem ok 30.000 PLN ale chyba trochę mały bufor się robi.
2. Sprzedaję część akcji, aby wypełnić jak najszybciej limity IKE + IKZE + resztę pakuję w obligacje które w razie wu sprzedam aby finansować bieżące etapy budowy.
3. Sprzedaje obligacje (jeśli tak to jakie?) aby wypełnić jak najszybciej limity IKE + IKZE a w razie wu sprzedaje dalej aby finansować bieżące etapy budowy.
Do wszystkich śmieszków: tak kobieta ogarnia finanse gdyż pracuje w tej branży więc mąż może się skupiać na czymś innym :D
#gielda #inwestycje #inwestowanie #budowa #budowadomu #finanse #budujzwykopem #obligacje
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord
źródło: zrodla-finansowania-budowy-domu-adobe-2
Pobierzczym sie zamujecie ze macie 30k netto razem (bo rozumiem ze to netto)?
Ja widzę taką ścieżkę, nic nie sprzedawać, wziąć kartę kredytową na 100k i wykorzystać jeśli będzie
Chwilowo akcje korzystają z dobrej koniunktury ale prędzej czy później coś spadnie :> jeżeli ta kasa będzie potrzebna w przeciągu 1-2 roku