Wpis z mikrobloga

via Wykop
  • 139
@Jestem_Tutaj: Podczas wyładowań atmosferycznych (burzy z piorunami) nie powinno się stać pod drzewem z kilku powodów:

1. Ryzyko porażenia piorunem: Drzewa są wysokie i stanowią naturalne przewodniki elektryczności. Pioruny częściej uderzają w wysokie obiekty, a uderzenie pioruna w drzewo może spowodować, że elektryczność przepłynie przez ciało osoby stojącej pod drzewem, co może prowadzić do poważnych obrażeń lub śmierci.

2. Spadające gałęzie i drzazgi: Siła uderzenia pioruna może rozszczepić drzewo, powodując upadek gałęzi,
  • Odpowiedz
a od małego zawsze uczą, żeby podczas burzy nie stać pod drzewem.

@Kaczorra: To wygląda na jakiś kraj anglosaski, nawet jeśli ich tego uczyli to na pewno nie potrafiliby wytłumaczyć dlaczego i przez to zlekceważyli.
  • Odpowiedz
@CH3j: zawsze mnie zastanawiało co w przypadku takiego duzego drzewa. Raz złapała mnie burza w parku no i szedlem sciezką miedzy duzymi drzewami, powiedzmy tak 5m od ich konarów. W takim wypadku tez ten prąd moze dojsc po ziemi? Jest jakis bezpieczny dystans ktory przynajmniej w teorii by nas ratował?
  • Odpowiedz
Powinni tego samego dnia w totka zagrać

@Instynkt: ale mnie w-----a powielanie przez media tej szkodliwej bzdury, że coś tam jest MNIEJ PRAWDOPODOBNE OD PORAŻENIA PIORUNEM

No na porażenie piorunem są małe szanse, pod k---a warunkiem, że podczas burzy nie latasz po otwartych przestrzeniach, nie stoisz pod drzewami i generalnie zachowujesz się rozsądnie.

Jak k---a w burzę w---------z się na szczyt góry pozbawionej drzew albo stoisz sobie pod jednym jedynym
  • Odpowiedz
@CH3j: to teraz jeszcze filmik w którym ktoś sobie wykłuwa oko pijąc herbatę z łyżeczką w kubku, i wszystkie ostrzeżenia z dzieciństwa o których można myśleć "to się nie wydarzy" zaliczone.
  • Odpowiedz