Wpis z mikrobloga

Może jest tu ktoś kto miał podobny problem lub wie co teraz zrobić. Parę tygodni temu zakupiłem samochód. Lecz po tym okresie zauważyłem, że coś jest nie tak ze skrzynią (przeciąga biegi, nie raz szarpie przy zmianie, a ostatnio nie chciało wgl przerzucić na wyższy bieg). Oczywiście zapewniany byłem że wszystko sprawne, zero wkładu finansowego. Co mogę teraz zrobić? Czy przysługuje mi jakieś prawo do zwrotu samochodu? Lub do pokrycia ewentualnych kosztów naprawy? Jak to ugryźć? ( ͡° ʖ̯ ͡°) #samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa #kupnosamochodu #prawo
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@adrian-mateusz: Raczej nie. W takich sytuacjach kluczowy jest czas. Gdybyś się zorientował szybko, to miałbyś szanse. A tak, sprzedawca może powiedzieć, że zdążyłeś zepsuć sam. Oczywiście to nie zamyka ci prawa do dochodzenia swojego, ale im więcej czasu minie, tym mniejsze masz szanse, żeby coś ugrać.
  • Odpowiedz
Czy przysługuje mi jakieś prawo do zwrotu samochodu? Lub do pokrycia ewentualnych kosztów naprawy? Jak to ugryźć? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@adrian-mateusz: W teorii jest rękojmia którą najłatwiej wyegzekwować od firmy która sprzedała. Ale może 1% sprzedających firm czy osób prywatnych pójdzie ci na rękę bo wiedzą że mało kto będzie chciał się sądzić latami o kilka(naście) tys. zł, więc czują się bezkarni.
  • Odpowiedz