Wpis z mikrobloga

Jestem przykładem człowieka zniszczonego przez system. Aktualnie mam 26 lat, po ukończeniu szkoły średniej przez 4 lata byłem #neet, a od ponad 2 pracuję w jednym kołchozie. Mimo gorszych epizodów, dobrze wspominam ten czas. Dużo czytałem (głównie klasyka literatury, od starożytności po współczesność), uprawiałem też rośliny w swoim pokoju - polecam to hobby, bo uczy regularności i jednocześnie nie jest zbyt wymagające.

Aktualnie przez kołchoz jestem cieniem samego siebie. W tygodniu brak siły na jakiekolwiek aktywności, attention span na poziomie 5-latka, a pamięć 70-latka. Ambitniejsze kino zamieniłem na tiktoka i głupie filmiki na youtube, a książki na scrollowanie wykopu. Czuję, że ubyło mi ze 30 punktów IQ i wysranie tego wpisu to szczyt moich możliwości. Boję się, że w moim mózgu zaszły już nieodwracalne zmiany.

Rośliny zostały zabrane z pokoju przez rodziców, bo je zaniedbałem, co dobrze odzwierciedla mój stan. Do tego doszedł irracjonalny lęk przed powrotem do bycia NEET - obawiam się, że wypadnę z obiegu i nie dam rady znaleźć nowego kołchozu, chociaż wiadomo, że NEET dobrze by mi zrobił. Powiedzmy sobie to wprost - pełnoetatowa praca w kołchozie jest nieludzka, to jest jak wyrok, ludzie tracą swoją tożsamość i stają się zombie.

#przegryw
chuda_pala - Jestem przykładem człowieka zniszczonego przez system. Aktualnie mam 26 ...

źródło: artworks-bPzjmS64hxQvOzzo-b5kYiw-t500x500

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chuda_pala Większość ludzi taki stan osiąga zaraz po albo już w trakcie szkoły średniej. Już wtedy mają zaprogramowane schematy w głowach, bezrefleksyjność, konsumpcjonizm i pogoń na statusem materialnym. A etatowa praca i później obowiązki związane z dorosłym życiem kompletnie hamują możliwości rozwoju intelektualnego, i w taki sposób właśnie większość ludzi chodząca po tym świecie to NPC, żreć, konsumować, prokreacja, i tyrka na etacie. Najgorzej gdy człowiek doświadcza tego w takim wieku
  • Odpowiedz
A najgorsze w tym wszystkim to trafić na nieregularną pracę zmianową z nockami. Po tych nockach też się czuję jak by mi pól mózgu tylko pracowało i zero motywacji i chęci na cokolwiek. Ty masz chociaż normalne godziny pracy?
  • Odpowiedz
@chuda_pala: ja musiałam zatrzymać aplikacje yt na telefonie, by nie patrzeć na yt shorts. A jeśli chodzi o książki, spróbuj audiobooków, Dzięki temu dalej miałbyś dzienny kontakt z literaturą.
  • Odpowiedz
@chuda_pala zgadzam się, kiedyś 6mcy pracowałem w kolchozie, po tym czasie postanowiłem, że albo coś zmienię i zacznę godnie żyć, albo popełnię s---------o, serio ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Na szczęście mi się udało, ale do tej pory mam traumę, jak przez kilka lat miałem w głowie codziennie rano myśl: "będę bogaty albo umrę próbując" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
po ukończeniu szkoły średniej przez 4 lata byłem #neet, a od ponad 2 pracuję w jednym kołchozie.

@chuda_pala: gratulacje że udało się ogarnąć. ja z różnych powodów po średniej 3 lata bez dwóch miesięcy neet i już nie byłem w stanie tego zaakceptować i w dłużej perspektywie czasu to jest bardzo złe. Fajny jest pierwszy rok powiedzmy gdzie psychicznie możesz odpocząc.
Co do roślin i zabrania przez rodziców
  • Odpowiedz
@chuda_pala: ojej biedactwo musiało iść do pracy jak kazdy inny normalny obywatel i odczuwa te same problemy co 90% ludzi pracujących ( ͡° ʖ̯ ͡°). @Wasior123 Mam tak samo, miej w------e czy git gud, nie wiem w dupie ludzie mają takie żale bo to można porównać to bólu klasy średniej dot. inflacji.
  • Odpowiedz
@Ucho1899: Nic by to nie zmieniło, jakby poszedł do kołchozu wcześniej. Właściwie to byłoby jeszcze gorzej, bo nie miałby porównania z okresem wolności od niego, czyli byłby wtedy totalnym NPC-em.
  • Odpowiedz
Na szczęście mi się udało, ale do tej pory mam traumę, jak przez kilka lat miałem w głowie codziennie rano myśl: "będę bogaty albo umrę próbując" ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@adajpanspokoj320: I do jakiej branży trafileś że się wszystko udało?
  • Odpowiedz
Większość ludzi taki stan osiąga zaraz po albo już w trakcie szkoły średniej. Już wtedy mają zaprogramowane schematy w głowach, bezrefleksyjność, konsumpcjonizm i pogoń na statusem materialnym. A etatowa praca i później obowiązki związane z dorosłym życiem kompletnie hamują możliwości rozwoju intelektualnego, i w taki sposób właśnie większość ludzi chodząca po tym świecie to NPC, żreć, konsumować, prokreacja, i tyrka na etacie. Najgorzej gdy człowiek doświadcza tego w takim wieku jak ty
  • Odpowiedz
@ZanZani przechodziłem przez wiele branż, ściągałem elektronikę z chin, potem działałem w branży zdrowia, potem księgowość i podatki no i w sumie z tego udało mi się rozbierać sumarycznie takie przychody, które dają mi pouczcie bycia bogatym, względnie bo wiadomo, że jak lece na wakacje i widzę ludzi lecących biznes klasa to się czuje jak biedak, ale za to raz w miesiącu staram się spędzić przynajmniej tydzień w ciepłych krajach więc
  • Odpowiedz