Wpis z mikrobloga

Załóżmy, że mam 80k w kryptowalutach, które chciałbym wypłacić. Dokupowałem od 3 lat i nawet nie wiem jaka jest średnia cena. Po prostu co jakiś czas dla zabawy coś tam sobie wrzucałem. Jakie jest prawdopodobieństwo, że skarbówka się zainteresuje przy wypłacie tych środków na moje konto. Jak jestem zajestrowany jako rolnik to czy coś to zmienia? Czy jak bym rozbił te wypłatę na 3 różne konta to w jakiś sposób zmniejszę szanse na spotkanie z urzędem skarbowym? Czy ktoś miał doczynienia z urzędem skarbowym i odradza wypłacenie bez zapłacenia podatku?

#btc #bitcoin #kryptowaluty #urzadskarbowy
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PerWito: chuy wie ale byli tu tacy co ponoć grube siano wypłacali i nic ale wiadomo że tym nikt się nie chwali. Albo wypłaci to i odlicz 19% czy tam 23% niestety. Albo bitomat
  • Odpowiedz
@PerWito w kantorze możesz wypłacić 4k PLN bez okazywania paszportu polsatu

idź z kimś i zróbcie 10 wypłat/ kiedyś coś wypłacałem we flying atom nie wiem czy oni w ogóle istnieją prowizja to było 5% wtedy

zapytaj się jakie krypto obsługują i wybierz takie żeby transakcje były jak najtańsze, zainstaluj sobie coinomi i przygotuj tam sobie krypto do wypłaty żeby nie szło odrazu z giełdy
  • Odpowiedz
@PerWito Weź zrób to normalnie, otrzymaj przelew na PL konto i zapłać od tego podatek. W końcu żyjesz w naszym kraju i używasz jego infrastruktury więc należnym jest żebyś płacił podatki
  • Odpowiedz
@opk20 @nicspecjalnego: W bitomacie nie unikniesz zapłacenia 19%, bo powyżej wypłaty 1000eur musisz potwierdzić tożsamość, więc US będzie doskonale wiedział ile i gdzie wypłaciłeś, jeśli będą chcieli dobrać ci się do tyłka. Chyba że OP znajdzie 20 osób i każda z nich weźmie po 4000zł.

W praktyce nawet jak ze dwa razy wpłynie ci 20-25k na konto, to bank raczej się tym nie zainteresuje. Co innego jak nagle wpadnie
  • Odpowiedz