Wpis z mikrobloga

Ja nie twierdzę, że powinniśmy my mieć jakąś super-demografię jak plemiona z afryki i dzietność 5.0 tylko 1.0 lub 1.1. By rodziło się tyle samo dzieci ile zdycha starców

@nad__czlowiek: albo mi się wydaje, albo jeśli na parę będzie przypadało jedno dziecko, to nie będzie się rodziło tyle samo dzieic ile "zdycha starców"
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: A co to za pie***lenie? (mem z Paździochem tutaj)
Przecież gdyby nie ci ambitni, inteligentni, wykształceni ludzie, których nazywasz pasjonatami to nie powstałby nawet protokół sieciowy, którym pozwala Tobie na postowanie takich wysrywów.
  • Odpowiedz
@lacandon: @JamesJoyce @eU2MO @Mbrcz wszystko fajnie, tylko ci wasi pasjonaci zmieniający świat i wynajdujący protokół sieciowy itp. to są inżynierzy w USA zarabiający kwoty rzędu nawet milion dolarów rocznie, a nie tania siła robocza z Europy Wschodniej gdzie 60k EUR rocznie to jest sufit (dla wyjątkowych jednostek może 100k EUR) Tak jak @Romska_Palo_Ul_Laputa to jest frajerzenie się podczas gdy przeciętny robol zarabia niewiele mniej i ma
  • Odpowiedz
@Zielonka021124: Fundamentalnie zgadzam się, ale kim Ty jesteś by zabronić pasjonatom "frajerzyć się"? Jeśli to lubią to jest to ich problem, że nie działają optymalnie (zgodnie z ekonomicznymi standardami) - a że przy okazji normalsi i cały rynek dostaje po mordzie - cóż to jest już ewidentnie problem rzeczonych normalsów, niczyj więcej. Jak pisałem - trzeba było nie brnąć w hiper-kompetetywną i łatwo outsorcowalną branże w środku hype'u bo "izi
  • Odpowiedz
@Mbrcz: nikomu nie zabronię. Ale to znak by poszukać sobie innej branży, coraz większa konkurencja o coraz mniejszy kawałek tortu. Dlatego młodzi - nie idźcie w IT. Zarobicie 30% wiecej niż w innych branżach, ale będziecie mieli dodatkowe pół etatu na doszkalanie się. (O ile się dostaniecie)
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: zupełnie nie chodziło mi o "wyśmianie Polaczków". Po prostu w Polsce (i w zasadzie to w Europie jako całość - też dlatego Europa w ogóle nie ma big techów) pasjonat nigdy nie zostanie należycie nagrodzony. Bycie dobrym inżynierem nie ma narodowości.

Pasjonujesz się (Ty lub ktoś inny) czymś w IT na tyle, że cały czas o czymś czytasz, kodzisz? Spoko, ja nie będę "się zabijał" o trochę EUR więcej.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: nie patrzyłem na Twojego posta, odnoszę się stricte do postu OPa.

No ja R&D AI nie robię to się wypowiadać nie będę ;) nie wiem czy jesteś jakimś superstarem czy nie i ile dokładnie zarabiasz.

Odnosząc się do pierwszego akapitu. Moja perspektywa jest taka, że jestem takim samym zasobem ludzkim jak wszyscy inni. Jeśli ktos zacznie wychodzić przed szereg, pewnym jest, że wzrośnie presja na resztę ludzi, by go
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: ty masz wkładać serce, ale on ma mieć w oczach wyłącznie Excela. Na tym ta manipulacja polega. Nie wystarczy pracować,  trzeba jeszcze być zaangażowanym, trzeba być pochłoniętym, trzeba kochać ten system i myśleć o swojej pracy niczym o kochanku. Kurrwa już w życiu od niektórych osłów słyszałam że człowiek żyje by pracować, a nie pracuje by żyć.
niektórzy ludzie mają niesamowicie wyjedzone mózgi kapitalistycznymi molami.

Nie dajcie się zwieść,
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: myślę że tu zaszło niezrozumienie pojęć, programista to osoba która ogólnie czerpie przyjemność z rozwiązywania problemów logicznych wiec jej hobby jest również z tym powiązane. A reszta to zwykli kodoklepcy którzy przenoszą język ludzki na kod, to nie jest do końca programowanie tylko rodzaj translacji, do całkowitego zastąpienia przez AI
  • Odpowiedz