Wpis z mikrobloga

Daily reminder:

Polska jest JEDYNYM KRAJEM UE, który nie zrównał wieku emerytalnego lub nie planuje jego zrównania w nadchodzących latach.

Będę Wam o tym przypominał codziennie do zrównania wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, mojego przejścia na emeryturę lub aż mi się znudzi.

3/∞

#codziennaemerytalnadyskryminacja #dyskryminacjamezczyzn #emerytura #polska
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dodajmy jeszcze, że Polska jest krajem o jednej z największych różnic między długością życia kobiety a mężczyzny. W Polsce mężczyzna przeciętnie żyje 8 lat krócej niż kobieta. Mimo to przechodzi na emeryturę 5 lat później. Kobieta spędza na emeryturze 13 lat więcej niż mężczyzna.
Piekarz123 - Dodajmy jeszcze,  że Polska jest krajem o jednej z największych różnic m...

źródło: life+expectancy+at+birth

Pobierz
  • Odpowiedz
@mazut_kluczowy można próbować zrozumieć Innych ludzi, i to co spowodowało obecny stan rzeczy i można ignorując fakty, cisnąć tezę jak we wpisie. Wrzucanie wszystkich do 1worka nie ma sensu bo każdy ma inną sytuację, i są mężczyźni którzy mają w życiu takie rolę jak obecnie kobiety, np opiekują się rodzicami.
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna

@mazut_kluczowy można próbować zrozumieć Innych ludzi, i to co spowodowało obecny stan rzeczy i można ignorując fakty, cisnąć tezę jak we wpisie. Wrzucanie wszystkich do 1worka nie ma sensu bo każdy ma inną sytuację, i są mężczyźni którzy mają w życiu takie rolę jak obecnie kobiety, np opiekują się rodzicami.

No dokładnie tak właśnie jest. I powiem Ci coś jeszcze. Pomimo, że ci niektórzy mężczyźni opiekują się rodzicami to
  • Odpowiedz
@WrzeCiOna i taka sytuacja zdarza się tylko w naszym kraju w całej Unii Europejskiej? Jakoś wszędzie w UE kobiety mogą pracować tyle ile mężczyźni tylko nie tu.

Żebyście chociaż miały jakiś argument w ręce w sensie zwiększoną dzietność względem innych krajów, ale nie. U nas jest zapaść większa niż gdzie indziej.
  • Odpowiedz
@czerwonykomuch: trzeba było sie oburzać mocniej kiedy to PiS za swoich rządów zmniejszył i poróżnił wiek emerytalny kobiet i mężczyzn. Przypominam że rząd PO podwyższył i wyrównał wiek do 67 lat dla obu płci w poprzedniej kadencji za co między innymi przegrał wybory. Myślę że dostali sporą nauczkę od tej części społeczeństwa żeby przynajmniej w najbliższym czasie nie próbować tego naprawić.
  • Odpowiedz
@mazut_kluczowy litości, socjalizm lepiej wspierał dzietność niż kapitalizm. Porównujesz nieporównywalne czasy i warunki. Każde pokolenie miało inaczej, poza tym wypominać ie nam dzietność a żenić się nie chcecie ¯_(ツ)_/¯

Temat na pracę doktorska roztrzasamy na portalu że śmiesznymi obrazkami
  • Odpowiedz
@mazut_kluczowy większość osób którym byś wyrównał ten wiek na była prawa wg poprzedniego systemu. Dla mnie to raczej próba na puszczania ludzi na siebie. Większą dyskryminacja jest to że połowa ludzi w kraju zarabia pomiędzy minimalna pensja a mediana na rynku, i 1 osoba w mieście za to nie zawsze da radę się utrzymać, o oszczędnościach i inwestowaniu choćby w betonowe pudełko do mieszkania nie wspomonajac
  • Odpowiedz