Aktywne Wpisy
blackghost +31
Tak się zastanawiałem dziś z żoną oboje level 40+ i mam pytanie do 30 Latków plus. Co robiliście do tej pory że nie macie nawet mikro kawalerki?
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że
Zakładając że pracujesz od 20 roku życia i zarabiasz 6k spokojnie możesz odłożyć 3k będąc sam. Przez 10 lat daje to lekko ponad 300.
Da się? Da się. Prosta matematyka. Ale tak wolę mieć iPhona i jesc bakłażany niż oszczedzic. Pokolenie Z. Łatwiej mówić że

Mireczki ile macie km do pracy? Zmieniam prace, jeździłem do poprzedniej 20 km w jedną stronę, teraz będę mial około 32 km od domu do siedziby, w jedną stronę. Autko w dieslu pali mi kolo 5l, czasem kolo 4 na 100km, nie zbankrutuje na paliwo? Niestety musialem juz zmienic prace dla komfortu psychicznego a nic blizej nie bylo, zero odpowiedzi na wyslane cv. Jak myślicie te ponad 30km to sporo czy do

![Pod piramidą Cheopsa znaleziono 2km [sic!] Struktury,które wyglądają jak kolumny](https://wykop.pl/cdn/c3397993/ea6f5099a697bb1ef3986ffa8b7626ed28db0c59fa45382d437a39e1cf47e232,q80.png)
Na wejściu emeryt na portierni dosłownie darł do mnie mordę, bo nie wziąłem ze sobą tej karty powołania.
Potem kazali mi tam czekać 40 minut, aż któryś trep łaskawie do mnie wyjdzie, bo wcześniej łazili sobie po korytarzu tam i z powrotem.
A potem zostałem wpuszczony i rozpoczął się cyrk relatywizacji problemu, gróźb i k-------a logiki.
- Najpierw zaczęło się od relatywizowania problemu: "po co składać odwołanie jak to tylko 2 dni".
- Następnie pojawiły się groźby: "w przyszłym roku przyjdzie wezwanie na 16 dni, ciekawe co wtedy". A na moją odpowiedź, że i wtedy się odwołam, bo ustawa zwalnia mnie z poboru tylko usłyszałem odburknięcie, że jeszcze zobaczymy.
- A potem było pytanie o powód odwołania, który był na kartce, ale jeszcze powtórzyłem, że art. 5, ust. 3, pkt. 1 Ustawy o Obronie Ojczyzny zwalnia z poboru rodziców dzieci do lat 8, a dopiero dla dzieci w wieku 8-18 istnieje wymóg bycia samotnym rodzicem, aby być zwolnionym. Co zrobiła osoba, która to przyjmowała? Zrobiła fikołka, że to nie jest takie oczywiste i ustawa może być różnie interpretowana xD
A jeszcze w międzyczasie było marudzenie, że co ja sobie myślę i przecież nie zgłosiłem w wojsku urodzenia dzieci, a teraz mam czelność żądać odwołania powołania.
Gdzie tu pole na interpretacje tej ustawy?
Zostaje tylko czekać na telefon z decyzją dotyczącą odwołania.
Wołam @robert-kuzba, bo i on dostał
#wojsko #obowiazkowecwiczeniawojskowe #prawo #pieklomezczyzn
@zdrajczyciel: pięknie opisałeś rządzących, dla których właśnie nie warto uczestniczyć w tym gównie
@beerman: no, płacimy Ci za to, żebyś w razie czego ty umierał, więc z---------j ¯\(ツ)/¯
chłopie żyjesz w kraju w którym komendant krajowy r----------ł komendę przemyconą wyrzutnią rakiet xD albo w którym dwóch ministrów,
@Logytaze: ale są koedukacyjne koszary, kobiety i mężczyźni mają po prostu oddzielne izby i toalety w tym samym budynku. Co do orientacji to nie słyszałem nigdy żeby się o to ktokolwiek w wojsku pytał
Ja mam tego świadomość, tylko śmiesznie to wygląda, obowiązek obony czegoś co aparat państwa ma w głębokim poważaniu :D
"Stać na straży Konstytucji" - fragment przysięgi wojskowej :D
Sorry ale przykład przestrzegania prawa musi iść z góry
Nie wiem jaki jest klucz powoływania, może losowo? Niektore WCRy są bardziej aktywne, niektóre
Żyjemy w państwie Tuska, więc wszystko zależy, jak się władzy zrozumie przepis
@Pan_Adi: mam trochę większe aspiracje a zarazem oczekiwania od kraju niż być tylko mięsem armatnim traktowanym jak piesek na zawołanie bo komuś tak się podoba. Płacę podatki i to nie małe to niech ogarną profesjonalną armię zamiast wyrywać mnie z życia na zawołanie z czasem reakcji 8h na stawienie się w WKU bo ktoś tak chce
@niemorzliwe 39? Chciałbyś. Powołany możesz zostać do 60, a oficerowie do 63.