Wpis z mikrobloga

Jestem po wizycie w lokalnym WCR w związku z otrzymaniem karty powołania i wezwaniem na "ćwiczenia" wojskowe. Jaki to jest cyrk, to aż się w głowie nie mieści.

Na wejściu emeryt na portierni dosłownie darł do mnie mordę, bo nie wziąłem ze sobą tej karty powołania.

Potem kazali mi tam czekać 40 minut, aż któryś trep łaskawie do mnie wyjdzie, bo wcześniej łazili sobie po korytarzu tam i z powrotem.

A potem zostałem wpuszczony i rozpoczął się cyrk relatywizacji problemu, gróźb i k-------a logiki.
- Najpierw zaczęło się od relatywizowania problemu: "po co składać odwołanie jak to tylko 2 dni".
- Następnie pojawiły się groźby: "w przyszłym roku przyjdzie wezwanie na 16 dni, ciekawe co wtedy". A na moją odpowiedź, że i wtedy się odwołam, bo ustawa zwalnia mnie z poboru tylko usłyszałem odburknięcie, że jeszcze zobaczymy.
- A potem było pytanie o powód odwołania, który był na kartce, ale jeszcze powtórzyłem, że art. 5, ust. 3, pkt. 1 Ustawy o Obronie Ojczyzny zwalnia z poboru rodziców dzieci do lat 8, a dopiero dla dzieci w wieku 8-18 istnieje wymóg bycia samotnym rodzicem, aby być zwolnionym. Co zrobiła osoba, która to przyjmowała? Zrobiła fikołka, że to nie jest takie oczywiste i ustawa może być różnie interpretowana xD

A jeszcze w międzyczasie było marudzenie, że co ja sobie myślę i przecież nie zgłosiłem w wojsku urodzenia dzieci, a teraz mam czelność żądać odwołania powołania.

Gdzie tu pole na interpretacje tej ustawy?

Artykuł 5

...

3. Obowiązkowi służby wojskowej nie podlegają kobiety w ciąży oraz w okresie 6 miesięcy po porodzie, a także osoby:

1) sprawujące opiekę nad dziećmi do lat 8;

2) sprawujące opiekę nad:

a) dziećmi od lat 8 do 18 – jeżeli osoby te wspólnie z nimi zamieszkują i opieki tej nie można powierzyć innym osobom.

Zostaje tylko czekać na telefon z decyzją dotyczącą odwołania.

Wołam @robert-kuzba, bo i on dostał

#wojsko #obowiazkowecwiczeniawojskowe #prawo #pieklomezczyzn
  • 201
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pawelkolega: nie śnię o ruskim mirze. Po prostu istnienie tego kraju jest dla mnie dużo mniej
istotne niż moje zdrowie i życie. A sam pomysł armii z poboru i tego systemu ćwiczeń uważam za skrajnie nieuczciwy
  • Odpowiedz
w tym odwołaniu przez epuap jakie są wymagane dokumenty do przedstawienia? Bo chyba nie tylko sam wniosek o odwołanie?

@majlo1985: zapewne ta sama sytuacja co z odwołaniem papierowym. Jak masz jakieś przydatne sprawie dokumenty, to je załączasz razem z odwołaniem.
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas:
Przyszło Ci wezwanie już z określonym miejscem i czasem zgłoszenia się na ćwiczenia? Czy do wcr?
Bo ja właśnie dostałem wczoraj wezwanie do wcr na 5.11 w celu "powołania do czynnej służby wojskowej".
  • Odpowiedz
@majlo1985: ja napisałem w Wordzie odwołanie od wezwania numer XXX wraz z uzasadnieniem, że mam bombelka i zgodnie z artykułem Y jestem zwolniony ze służby. Potem wydrukowałem i podpisałem. Potem w EPUAP "pismo ogólne do podmiotu publicznego" i załączyłem skan z odwołania+ skan z aktu urodzenia. Koniec.
  • Odpowiedz
mylisz pojęcia, nie chodzi o wyjątki a interpretacje "osoby".

@Mrbimbek: nie obchodzi mnie definicja „osoby”, bo punkt artykułu, który mnie obowiązuje nic o osobach nie wspomina. Ten „mój” punkt mówi o bezwarunkowym zwolnieniu z poboru
  • Odpowiedz
Panowie oficerowie potrafią nie uznać odwołania osobie które opiekują się niepełnosprawnymi (po chorobach) rodzicami + małym dzieckiem do 12msc dlatego że żona jest na macierzyńskim więc twoja opieka nie jest niezbędna ( ͡º ͜ʖ͡º)

@Arean9: o ile przy opiece nad niepełnosprawnymi taka żona na macierzyńskim według ustawy wystarczy, aby danego faceta nie zwolnić z poboru, o tyle dziecko poniżej 8 lat zwalnia zawsze, więc nie
  • Odpowiedz
chłopie, panikujesz jak mała dziewczynka.

Mylisz panikę z wymaganiem respektowania prawa.

Stawiasz się na jednostce i na miejscu piszesz odwołanie

@kalu85: o tak, już pędzę, żeby wstawać w sobotę o świcie, jechać te kilkadziesiąt kilometrów do tej jednostki z przydziału i tam liczyć, że uznają mi odwołanie na miejscu. A jak jednak nie uznają, to zmarnować tam cały weekend
  • Odpowiedz