Wpis z mikrobloga

• 1017
@Ziutek_Grabaz: bo skoro mam kartę powołania, to jak się nie odwołam i nie stawię, to żandarmeria mnie dowiezie siłą.

A najlepsze, że jeśli odwołanie mi odrzucą, to złamią prawo, ale jednocześnie do sądu pójść z tym nie można, bo ustawa tego nie przewiduje
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: A najlepsze, że jeśli odwołanie mi odrzucą, to złamią prawo, ale jednocześnie do sądu pójść z tym nie można, bo ustawa tego nie przewiduje

Konstytucja RP:

Art. 45. [Prawo do sądu]

1. Każdy ma prawo do sprawiedliwego i jawnego rozpatrzenia sprawy bez nieuzasadnionej zwłoki przez właściwy, niezależny, bezstronny i
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas bo wcr dostają po łbie jak im się sratystyki nie zgadzają, mnie powołano na ćwiczenia na 2 tygodnie. Dzwoniłem, że mam małe dziecko 4 lata, ale pani powiedziała, że to nie jest przesłanka do odwołania, że żona opiekę weźmie itd. A na miejscu się dowiedziałem, że jako rodzic dziecka do 8 roku życia masz prawo się odwołać, to raz a dwa jak nie masz małych dzieci to wystarczy L4 rzucić
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas: no nie wiem wygląda trochę jak bubel ten zapis i faktycznie można go różnie interpretować bo czym jest sprawowanie opieki? To nie jest samo bycie rodzicem. Są różne definicje tego w wielu ustawach spolecznyx. Ciekawe co uzasadnienie ustawy na to
  • Odpowiedz
@wtrawiepiszczy: dokładnie. Znam sprawę, bo od wczoraj się doktorzuję z prawa.

no nie wiem wygląda trochę jak bubel ten zapis i faktycznie można go różnie interpretować bo czym jest sprawowanie opieki? To nie jest samo bycie rodzicem.

@Adams_GA: Jeśli jesteś rodzicem i nie masz pozbawionych praw rodzicielskich, to sprawujesz nad swoimi dziećmi opiekę. W innym wypadku rozdzielenie dla dzieci <8 i 8-18 (z konkretnym wyjątkiem) nie miałoby sensu.
  • Odpowiedz
jak kazdy facet w polsce odrzuci te powołanie to nie bedzie kim ich wszystkich dowozic do jednostki xd

@szmichal: ochotników podobno mają aż nadto, niech ich ćwiczą. Zwiększą limity dla nich, to nie będzie trzeba cywili powoływać i marnować czasu.
  • Odpowiedz
Warto dodać że jak jest ktoś IT na ryczałcie to nie zwrócą żadnych pieniędzy xD.

@eiffello: no zajebiście, bo w tej sytuacji jestem xD chociaż teraz i tak nieźle, bo tylko na weekend wezwanie, ale otwarcie mi grozili wezwaniem w przyszłym roku na 2 tygodnie.
  • Odpowiedz