mirko_anonim
✨ Obserwuj #mirkoanonim
Załóżmy sytuację że macie 20-kilka lat, kończycie studia i pracujecie za minimalną.
Odziedziczyliście po dziadkach mieszkanie 40m2 w średniej wielkości mieście w Polsce B warte jakieś 300k i kilka działek wartych łącznie 100k.
Jaki jest wasz game plan ? Mieszkać sobie tam i kontynuować pracę za minimalną z nadzieją na lepszą pracę i odłożenie na większe mieszkanie w lepszym miejscu w kredo ?
Sprzedać to w p---u i zainwestować ?
Co się robi z takimi pieniędzmi xD

#finanse #nieruchomosci #lublin #bialystok #kielce #tarnow #inwestycje #pytanie #studia #praca

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

0
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
wredny_bombelek
@mirko_anonim: trochę za mało danych - poza tym jakie studia? Prawda jest taka że nawet jak studiowałeś na politechnice coś innego niż IT to kokosów nie zbijesz. Mam znajomych inżynierów, magistrów budownictwa którzy zostali elektrykiem, hydraulikiem, stolarzem, cieślą, monterem klimy i rekuperacji i systemów automatyzacji w domu, mają fach w ręku, wszystkiego co obecnie robią nauczyli się po studiach, zarabiają lepiej i mają lepszy work life balance niż inżynier/kierownik na
12
rav2
@mirko_anonim: A bym sprzedawał wszystko i kupował mieszkanie w wojewódzkim (albo nawet i stolicy).
9
jrgracz
jrgracz
@camddn:
Aktualnie w ciągu 5 lat od nabycia przez spadkodawcę.

https://www.podatki.gov.pl/pit/rozliczenie-ze-sprzedazy-domu-mieszkania/

"Jeżeli nieruchomość nabyłeś w drodze spadku, to 5 lat liczymy od końca roku kalendarzowego, w którym spadkodawca nabył
2
adek781
@mirko_anonim: Rób to co ty chcesz. Ja bym sprzedał i kupił jakieś mieszkanie w mieście w którym studiujesz.
1
kwiatosz
@wredny_bombelek Matematyki i fizyki bym nie skreślał, znajomi kwanci po tych kierunkach mają się finansowo fantastycznie.
1
wredny_bombelek
@kwiatosz: Mówiąc "na politechnice" miałem bardziej na myśli kierunki przemysłowe/zawodowe.

Ale tak to masz rację - mam znajomych po matematyce stosowanej na Uniwerku Łódzkim to właśnie robią dobrą kasę w big4 w Wawie. Po takim kierunku na pewno są lepsze perspektywy niż po takich typowo zawodowych kierunkach.
1
wredny_bombelek
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
1
camddn
camddn
@mirko_anonim: Doinformuj się czy dalej obowiązuje prawo (bo nie jestem na bieżąco, ale chyba dalej tak jest), że w przypadku sprzedaży mieszkania otrzymanego w spadku (od rodziców/dziadków) w ciągu 5 lat (od jego otrzymania) musisz zapłacić podatek od spadku (wartości tego mieszkania)!

"Ulga mieszkaniowa"
1
wygryw50k
@mirko_anonim 400k to niedużo jeśli myślisz o mieście z perspektywami, więc trzeba dołożyć drugie tyle
0
S.....r
S.....r
@wredny_bombelek święte słowa.
0
S.....r
S.....r
@mirko_anonim IMO 300k w obligi, działki zostaw, zacznij od wynajmu pokoju i bierz krechę w wojewódzkim
0
slgdfhsdhjfbs
slgdfhsdhjfbs
robią dobrą kasę w big4 w Wawie

@wredny_bombelek: Można wiedzieć jakie to są kwoty?
0
lukasz9991
lukasz9991
Na statkach też idzie dobrze zarobić. Spokojnie więcej niż 20 tys na miesiąc, a można i 40 tys +
0
MgrMarecki
@wredny_bombelek: Prawda jest taka, że jak idziesz na studia tylko po to aby studiować, bez planu na siebie to i politechnika nie pomoże. Można mieć fach w ręku i po podstawówce i czesać ładny pieniądz, a można i go nie mieć i siedzieć ciągle na zasiłku. Po prostu - musisz wiedzieć czego chcesz i do tego dążyć, wtedy wszystko się składa do kupy. Przykładowo jak chcesz być elektrykiem na budowie
0
wredny_bombelek
@slgdfhsdhjfbs: kontakt się urwał w 2019 roku
0
MgrMarecki
@wredny_bombelek: Dlatego trzeba wiedzieć czego się chce ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) ja projektuję sieci energetyczne - świeżo po studiach jako asystent była ledwo najniższa (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) później - nie najlepiej, ale jako tako. Ale w trakcie tych prac zdobywało się kontakty, dzięki czemu poszedłem
0