Wpis z mikrobloga

Siemka mam pytanie czy mogę mieć umowę o pracę oraz umowę zlecenia kiedy wykonuje tą samą pracę?ale jest to inaczej rozpisane na tych umowach, Jeszcze chciałbym zapytać czy przy podpisywaniu następnej umowy mogę powiedzieć że pozostaje przy umowie o pracę ? Ponieważ ta zlecenie to jest taka dodatkowa "jakbym chciał dodatkowe nadgodziny, i więcej zarobić" To nie pachnie jak jakiś skam z tą zleceniówką? Przecież nadgodziny może mi wypłacać z umowy o pracę #pracait #kodekspracy #pracbaza #januszex #umowazlecenie
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czuwamnadtym u jednego pracodawcy ? Na te same stanowisko nie, z tego co mi tlumaczyli kiedys. Nadgodziny okresla normalnie kodeks pracy i niech placa jak bog przykazal a nie kreca zleceniowka
  • Odpowiedz
  • 0
@nairoht: ale jeśli nie chce to mogę przy podpisaniu kolejnej umowy powiedzieć że zostaje tylko przy umowie o pracę bo w sumie w ogłoszeniu nawet było napisane umowa o pracę a nie jakieś UOP + zlecenia bo nadgodziny z tego co mi się wydaje jeśli byłyby nadgodziny powinny być wypłacone normalnie na umowie o pracę
  • Odpowiedz
  • 0
@cybulion: tu na tym zleceniu jeszcze jak widać jakieś zapiski że jak się nie pojawię w pracy -280 zł xD okres wypowiedzenia z tej umowy zlecenie miesiąc, dlatego jak będą chcieli mi dać nową umowę podpisuje tylko UOP i mówię że mi nadgodziny nie są potrzebne
  • Odpowiedz
  • 0
@cybulion: umowy o świadczenie usług. Umowa taka realizowana jest po normalnych godzinach pracy i formalnie na jej podstawie nie powstaje prawo do żądania wypłaty dodatku do wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, bowiem pracownik nie realizuje w tym czasie zadań z tytułu stosunku pracy. Aha xD
  • Odpowiedz
  • 0
Bo ja pracuję w soboty, niedziele i święta normalnie też to właśnie nie wiem czy tylko ta UOP wystarczy czy dlatego jest ta dodatkowa umowa o świadczenie usług bo to nawet nie jest zapisane zlecenie
  • Odpowiedz
  • 0
@cybulion: to ja już nie wiem sproboje się umówić z darmowym radca prawnym bo narazie mnie nie stać, i zobaczę a jak coś to przy podpisaniu kolejnej tylko podpisuje umowę o pracę i tyle a jak nie to papa
  • Odpowiedz