Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci
#kredythipoteczny
#emigracja

Czy zarabiając w Polsce w złotówkach, mogę wziąć kredyt w np hiszpanskim banku w euro i kupic tam za to nieruchomość?
Oraz
Czy jeżeli posiadam kredyt hipoteczny w Polsce ale wyjadę do pracy do innego kraju Unii Europejskiej, i jeżeli będe się tam ubiegał o kredyt hipoteczny to bank może sprawdzic czy posiadam zobowiązanie w Polsce? Jeżeli tak to kredyt w Polsce obniża mi zdolność?

Dzięki za odpowiedź

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ad 1 Nie możesz
Ad 2 Bank sprawdzi poprzez BIK. Jeśli wciąż masz kredyt to zdecydowanie na Twoja niekorzyść bo osłabia to mozliwosci spłaty potencjalnego kredytu, a jesli spłacony i nie było żadnej wpadki to zdecydowanie na korzyść
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: w jaki niby sposób zagraniczny bank sprawdzi Polski BIK? Jeśli nic nie powiesz że masz coś w Polsce to gdzie niby ma to sprawdzić? Nie ma takiej możliwości, już nie mówiąc o tym że w wielu krajach nie istnieje coś takiego jak BIK i nie znają czegoś takiego.
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: a odnośnie kredytu w Hiszpanii to zależy od banku czy zaakceptuje zarobki w PLN, jeśli są wysokie to raczej tak, wiele Polaków kupuje nieruchomości w Hiszpanii i raczej nie wszyscy zarabiają w EUR. Ważne że bank ma dostęp do hipoteki w razie czego która jest w Hiszpanii
  • Odpowiedz
@Ziuk_Garlinski: Bank najzwyczajniej od Ciebie zarzada dostarczenia raportu BIK. Wiem o czym pisze, bo przechodziłem te procedure i to nie raz. Poza tym każdy europejski kraj ma odpowiednik BIKu. W Irlandii gdzie mieszkam to się nazywa CCR (central credit register), a w Hiszpanii o ktorej jest mowa powyzej to jest Risk Management Centre (CIR).
  • Odpowiedz
@mirek_wyklety: nie masz racji Mirku, nie każdy kraj europejski ma odpowiednik BIK. Na jakiej podstawie prawnej bank w jednym kraju może od Ciebie wymagać BIK z innego kraju? Ja brałem kredyt na nieruchomość w Luksemburgu i co niby miałem im podać jak nawet nie mam żadnego konta bankowego w Polsce ani nie istnieje w żadnym systemie bankowym XD żona z kolei ma wciąż kredyt na mieszkanie we Wrocławiu i po
  • Odpowiedz
@Ziuk_Garlinski: Bralem mortgage w Irlandii kilkakrotnie. Procedura jest prosta. Posługując się polskim paszportem z automatu Bank rząda raportu CCR z kraju z którego pochodzi petent. Luxemburg nie jest w Unii, wiec może ma inne procedury, nie wiem. Ja pisze jak to wygląda w UE. Umiejętność rozmawiania z bankiem, czy jej brak nie ma nic do rzeczy. Takie są procedury. Na przestrzeni 20 lat brałem 3 razy mortgage, w Irlandii, w
  • Odpowiedz
Ok jak Lux nie jest w Unii to nie mam pytań masz rację na pewno jest tak jak mówisz :) zawsze mnie fascynuje u takich Mariuszy to przekonanie o swoich racjach mając takie siano we łbie XD
  • Odpowiedz