Wpis z mikrobloga

@PlaskaDziewica: Nie. Naprawdę, jako ktoś kto dorastał z dziadkami na wsi nie chce mi się "chwalić" znajomością wiejskiej niedbałości językowej, ale próba wytykania tego poprzez nieudolne naśladowanie jest bardziej żenująca niż taka wiejska gadka.
  • Odpowiedz
Jako wsioka zawsze bawi mnie jak ktoś na siłę próbuje odzwierciedlać gadkę starych wiejskich bab XD

"Opowiodoj" XDDD Ja p------e

@Ucho1899: Prawda. Moja babcia ze wsi mówi normalnie: opowiodej ;)
  • Odpowiedz
@Ucho1899: Niestety nie. Moja babcia jest taka dość stereotypowa pod tym względem. Od 10 lat mieszka sama na wsi co to ma pewnie z 20 domów i kontaktuje się tylko z sąsiadkami. A to wrzucane 'o' to czasem i mój tata jeszcze potrafi powiedzieć w różnych słowach.
  • Odpowiedz
Jako wsioka zawsze bawi mnie jak ktoś na siłę próbuje odzwierciedlać gadkę starych wiejskich bab XD

"Opowiodoj" XDDD Ja p------e

@Ucho1899: Tylko, że ta gadka starych wiejskich bab potrafi się od siebie diametralnie różnić nawet w sąsiednich powiatach, więc twórca mema może akurat skutecznie odzwierciedlać gadkę starych bab ze swojej okolicy.
  • Odpowiedz
Tylko, że ta gadka starych wiejskich bab potrafi się od siebie diametralnie różnić nawet w sąsiednich powiatach, więc twórca mema może akurat skutecznie odzwierciedlać gadkę starych bab ze swojej okolicy.

@RobieZdrowaZupke:
Powiem więcej. Często wioski mają swoją gwarę i mieszkańcy sąsiedniej wsi mówią już inaczej. Mieszkańców poszczególnych wsi w gminie można rozróżnić po wymowie.
W rodzinnej wsi moich dziadków (ponad 2 tys. mieszkańców) są co najmniej 3 gwary, w tym
  • Odpowiedz