Aktywne Wpisy

chwed +121
Popatrzmy sobie na cywilizację francuską i na cywilizację polskich parków przemysłowych.
We Francji np. podwyższenie wieku emerytalnego o dwa lata to nie jest zwykła decyzja administracyjna. To casus belli. Na ulice wylewają się tłumy. Palą się barykady, płoną opony, dym zasnuwa Pola Elizejskie, a związki zawodowe mają w pogotowiu całe arsenały… no, powiedzmy, bagietek, ale takich czerstwych, którymi można zrobić krzywdę. Francuski pracownik traktuje każdą niekorzystną zmianę jak osobistą zniewagę. Dla niego praca
We Francji np. podwyższenie wieku emerytalnego o dwa lata to nie jest zwykła decyzja administracyjna. To casus belli. Na ulice wylewają się tłumy. Palą się barykady, płoną opony, dym zasnuwa Pola Elizejskie, a związki zawodowe mają w pogotowiu całe arsenały… no, powiedzmy, bagietek, ale takich czerstwych, którymi można zrobić krzywdę. Francuski pracownik traktuje każdą niekorzystną zmianę jak osobistą zniewagę. Dla niego praca
źródło: image
Pobierz
Herm1t +1
A tak poważnie rozmawiając - jaka część waszego portfolio to GPW?
Każdy mówi żeby dywersyfikować i nie siedzieć po j---a w GPW tylko jakieś 30%, a przecież tutaj najlepsze banany są i mniejsza prowizja, bo nie ma przewalutowania.
#gielda
Każdy mówi żeby dywersyfikować i nie siedzieć po j---a w GPW tylko jakieś 30%, a przecież tutaj najlepsze banany są i mniejsza prowizja, bo nie ma przewalutowania.
#gielda

źródło: temp_file6914762209457272847
Pobierz"Opowiodoj" XDDD Ja p------e
@Ucho1899: Prawda. Moja babcia ze wsi mówi normalnie: opowiodej ;)
Byłem tam wtedy,choc wstyd przyznać. Mało tego.
Stałem za babą po prawej...
Na szczęście mnie nie widać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: typy-od-baletu-jacys-fioletowi-ksiadz_2023-09-29_02-00-39
Pobierz@Ucho1899: Tylko, że ta gadka starych wiejskich bab potrafi się od siebie diametralnie różnić nawet w sąsiednich powiatach, więc twórca mema może akurat skutecznie odzwierciedlać gadkę starych bab ze swojej okolicy.
@RobieZdrowaZupke:
Powiem więcej. Często wioski mają swoją gwarę i mieszkańcy sąsiedniej wsi mówią już inaczej. Mieszkańców poszczególnych wsi w gminie można rozróżnić po wymowie.
W rodzinnej wsi moich dziadków (ponad 2 tys. mieszkańców) są co najmniej 3 gwary, w tym