stuparevic
1031
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Nie_quatschen
@stuparevic @Melkovva_ i zarobki 1300/3500 brutto
327
Nie_quatschen
@Kismeth nie wiem jak ty. Ale mnie stać na dużo więcej niż w 2010. Średnia pensja urosła 2.3 raza. A minimalna ponad 3x. Matematykę pozostawiam Tobie
241
Rozklapciocha
@Nie_quatschen: no tak, bo minimalna to wyznacznik dobrobytu, pracuje od lat w windykacji, ilości wniosków o umorzenie z roku na rok tylko rosną i ilość ludzi żyjących na kredytach serio przeraża.
40
j.....g
j.....g
Ale mnie stać na dużo więcej niż w 2010

@Nie_quatschen: mnie również. Ale na najwięcej było mnie stać w 2018.
31
Misaka
@Nie_quatschen: Zajebiste źródło miras, ale moje podaje inaczej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeszcze ten post ma (w tym momencie) 54 plusy xD
23
Pompejusz
@Nie_quatschen
Jeszcze w 2010 było 2 mln bezrobotnych których zarabiali 0
@Rozklapciocha
No wynagrodzenia w gospodarce to lepszy wyznacznik dobrobytu niż liczba windykacji w twojej robocie
18
wstanczyk
nie wiem jak ty. Ale mnie stać na dużo więcej niż w 2010. Średnia pensja urosła 2.3 raza. A minimalna ponad 3x. Matematykę pozostawiam Tobie

@Nie_quatschen: To raczej normalne, że jak masz więcej lat doświadczenia, czy wyższe kwalifikacje, to zarabiasz więcej. Jak porównasz osoby na podobnych stanowiskach i ceny podstawowych produktów, to już wzrost siły nabywczej wygląda mniej spektakularnie.
18
I.....I
@Nie_quatschen: ale używaj mediany a nie średniej. Średnio to ja i mój pies mamy po 3 nogi do chodzenia.
17
I.....I
@Marek_Licyniusz_Krassus: tylko jaki % ludzi zarabia minimalną teraz, a jaki w 2010?
11
booolooo
@stuparevic: No i chyba idziemy śladami krajów zachodnich.
W tym roku sobie wyjechałem do m. in. Włoch. Jakie moje zdziwienie, jak sobie chciałem około 20:00 kupić kostki lodu xddd norma, taa
Sklepy do 18 lub 19, sklepów typu żabka brak.
No to stacja benzynowa - a co jest na stacji? Paliwo. Do widzenia.
To było w większym mieście górskim (21k mieszkańców).
W tej wielkości miasta u nas kupisz wszystko do
10
Kismeth
zarobki 1300/3500 brutto

@Nie_quatschen: na podstawowych stanowiskach tak. Teraz są dwa razy większe przy kosztach również dwa razy większych przez inflację, a i nauczyciel zarabia kilkadziesiąt złotych więcej niż sprzątaczka
9
Nie_quatschen
@Rozklapciocha mnie to interesuje ile kupię za to co zarabiam. A to że ludzie podejmują źle decyzje ( branie termomixa na raty) to inna sprawa
5