Wpis z mikrobloga

zarobki 1300/3500 brutto

@Nie_quatschen: na podstawowych stanowiskach tak. Teraz są dwa razy większe przy kosztach również dwa razy większych przez inflację, a i nauczyciel zarabia kilkadziesiąt złotych więcej niż sprzątaczka
  • Odpowiedz
@stuparevic Było tam cholernie drogo ale był to jedyny taki wyposażony sklep gdy chciało się w nocy jechać po zakupy.
Byłem w tamtym roku w tesco w Czechach i na Węgrzech. Z dzisiejszego punktu widzenia nic specjalnego.
  • Odpowiedz
@stuparevic @Nie_quatschen
Myślę że może to wynikać że się było młodszym, życie było prostsze. Mniej obowiązków, nudy, rutyny.

Tak samo jak starzy ludzie dobrze wspominają prl, nie dlatego że było dobrze a mają dobre wspomnienia z tamtymi czasami plus byli młodsi.
  • Odpowiedz
nie wiem jak ty. Ale mnie stać na dużo więcej niż w 2010. Średnia pensja urosła 2.3 raza. A minimalna ponad 3x. Matematykę pozostawiam Tobie

@Nie_quatschen: To raczej normalne, że jak masz więcej lat doświadczenia, czy wyższe kwalifikacje, to zarabiasz więcej. Jak porównasz osoby na podobnych stanowiskach i ceny podstawowych produktów, to już wzrost siły nabywczej wygląda mniej spektakularnie.
  • Odpowiedz
@stuparevic: No i chyba idziemy śladami krajów zachodnich.
W tym roku sobie wyjechałem do m. in. Włoch. Jakie moje zdziwienie, jak sobie chciałem około 20:00 kupić kostki lodu xddd norma, taa
Sklepy do 18 lub 19, sklepów typu żabka brak.
No to stacja benzynowa - a co jest na stacji? Paliwo. Do widzenia.
To było w większym mieście górskim (21k mieszkańców).
W tej wielkości miasta u nas kupisz wszystko do
  • Odpowiedz