Wpis z mikrobloga

To ze mną jest coś nie tak i jestem przewrażliwiony, czy po prostu allegro już ma przez ten monopol w pompce bezpieczeństwo danych swoich użytkowników? Wymieniałem dowód, chciałem podać nowy numer dokumentu i do możliwości korzystania z Allegro Pay muszę przesłać skan dowodu z pełną widocznością wszystkich wrażliwych danych.

Już pomijam to, że instytucje finansowe MOGĄ (nie muszą), żądać takiego skanu, ale do bulwy nędzy przez mail?! Mam wysłać pełny skan dokumentu na skrzynkę do której mają dostęp pewnie wszyscy pracownicy allegro, którzy zajmują się po prostu zgłoszeniami/formularzami. Jedyna odpowiedź pracownika, to ZAPEWNIENIE (just trust me bro), że po weryfikacji plik zostanie usunięty. Jest jakaś szansa starać się o formę weryfikacji tożsamości albo np. lekką anonimizację niekoniecznych danych z dowodu czy można sobie tylko pisać niczym ze sztuczną inteligencją i np. słać skargi do UODO?
#allegro #cyberbezpieczenstwo #bezpieczenstwo #niebezpiecznik #sekurak #zaufanatrzeciastrona @niebezpiecznik-pl @ZaufanaTrzeciaStrona
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pełną widocznością wszystkich wrażliwych danych

@Obywatel_Kondominium: Coś się zmieniło i w dowodach osobistych zaczęły być umieszczane jakieś dane wrażliwe? Chyba nigdy tego nie było. Jakie konkretnie dane wrażliwe są widoczne w Twoim dowodzie? Twoje pochodzenie rasowe lub etniczne? Twoje poglądy polityczne? Twoje przekonania religijne? Twoja przynależność do związków zawodowych? Jakieś Twoje dane genetyczne? Dane biometryczne? Dane dotyczące zdrowia? A może Twojej orientacji seksualnej?

Bo jeżeli chodzi Ci np. o pesel,
  • Odpowiedz
@Obywatel_Kondominium: wysyłając dane możesz zabezpieczyć kopię swojego dokumentu, możesz samodzielnie umieścić na niej znak wodny lub inny element, jak przekreślenie lub napis. Takie dodatkowe zabezpieczenie nie może jednak utrudniać odczytania danych, niezbędnych do przeprowadzenia poprawnej weryfikacji.
Niestety weryfikacja jest niezbędna, a więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj: https://help.allegro.com/sell/pl/a/weryfikacja-danych-sprzedajacego-na-koncie-zwyklym-0A5rBZ1dGCR
  • Odpowiedz
@virusriddle: @maniac777 Ja właśnie rozumiem, że żądają tych danych tj. pesel i numer dowodu (który to sam chcę podać by mieli zaktualizowane dane). Bardziej mi chodzi o to, że chcą pełny skan, bez edycji i zakrycia reszty danych jak imiona rodziców czy podpis.
@allegro_pl Jesteście pewni, że mogę nanieść na skan swój napis, jeśli nie będzie zasłaniał danych? I właśnie w informacjach które znajdują się w podesłanym linku
ObywatelKondominium - @virusriddle: @maniac777 Ja właśnie rozumiem, że żądają tych da...

źródło: allegro weryf

Pobierz
  • Odpowiedz
@Obywatel_Kondominium: nadal nie widzę problemu. Oznacz obie strony znakiem wodnym, zawsze możesz zaszyfrować archiwum i podać nr telefonu niech zadzwonią po hasło. Na dowodzie nie ma nic czego nie posiada zwykła Grażynka z kadr. Nie wiem czego się obawiasz
  • Odpowiedz