Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Przeżywam kryzys jeśli chodzi o gry.
Nie umiem się zmusić do grania dłużej niż godzinę. Bywa że moje PS5 nie jest odpalane miesiącami. Mam wiele gier do ogrania, ale nie mogę się wciągnąć. Czasem wyjdzie gra, która mnie wciągnie jak Manor Lords (ogrywałem na lapku), ale to się zdarza rzadko.
Jestem przemęczony tą samą rozgrywką. W każdej grze AAA mamy widok z 3 osoby, chodzimy od pytajnika do pytajnika, robimy questy które polegają na "znajdź X" albo "uratuj Y". Zmienia się tylko setting gry i historia. Chyba dlatego tak podszedł mi Manor Lords, bo w to się gra zupełnie inaczej.

Czy ktoś ma podobnie? Czy jestem za stary na gry? Co zrobić, żeby moja pasja do gier powróciła?

#gry #ps5 #playstation5 #konsole #niebieskiepaski #hobby #depresja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie jesteś za stary. Ja potrafię znaleźć sobie tytuły które mi pasują - Valheim, FF7 Remake (nostalgia), ESO (mmo). Kwestia starannej selekcji i nie kupowania wszystkiego jak leci - już nie te czasy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim nie zmuszać się. Czas na inne hobby poświęcać, a ochota znowu przyjdzie. Mnie po takim marazmie wciągnął kingdom come deliverance. W niektórych grach to jak z serialami trzeba km dać trochę czasu żeby się wciągnąć.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: poszukaj gier które Cię zainteresują, w moim przypadku to był nowy Hitman, dałem szansę też takim tytułom jak Hades, Don’t Starve, Ori, które odrzucałem ze względu na grafikę, albo The Quarry czy Detroit, które odrzucałem ze względu na biedny gameplay. Znajdź też klimat który Cię interesuje i jego szukaj. Gry AAA są głównie takie same i jedyne co je różni to trochę mechanik i właśnie worldbuilding. Napisz co masz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: zacznij grać w zupełnie inne gry i takie których normalnie byś nie włączył, bo może okazać się, że wciągnie Cie jakaś indie karcianka, a nie kolejne takie samo AAA
  • Odpowiedz
@mirko_anonim miałem podobnie, rozwiązanie jest proste, trzeba znaleźć grę, która cie wciągnie, to nie twoja wina tylko tego że gry są teraz takie nijakie tak samo jak dzisiejsze filmy, rzadko kiedy nakręcą dobry nowy film
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
wykształcony-nomada-5: Factorio, Satisfactory, Caves of Qud, CK3 to tak z 2000h do pogrania, minimum.

RimWorld z modami pewnie ekstra 1000h.

Przez Factorio to mi się po nocach fabryka śni XD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: skręć pan w indy. Tylko parę gier i studiów AAA jest godne uwagi, reszta to jakieś chłamy ubisoftu, którzy żadnej nowej mechaniki od 20 lat nie wymyslili. Subnautica, the Long Dark, This war of mine, Factorio, Abiotic Factory, Rimworld, Dwarven Fortress, i wiele, wiele innych, które można tak wymieniać godzinami. Rynek indy uratował cały rynek gier, który w pewnym momencie nie miał nic nowego do zaoferowania.
  • Odpowiedz