Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Moja rodzina odbiera przesyłki komornicze zaadresowane do mnie na mój stary adres, co robić?

8 lat temu jak mieszkałem w Polsce to miałem dłużnika który zalegał mi na 120 000zł. Wszcząłem postępowanie komornicze. Oczywiście dłużnik pracował na czarno i nic nie można było z niego ściągnąć. 6 lat temu wyjechałem za granicę. Chcę aby postępowanie wisiało u komornika bo wtedy dług się nie przedawnia.
3 dni temu moja rodzina odebrała pismo komornicze zaadresowane do mnie na adres gdzie nie mieszkam od 6 lat. Przypuszczam, że to pismo może dotyczyć umorzenia postępowania z powodu jego nieskuteczności. Nie mam w Poisce meldunku, zgłaszałem na poczcie zastrzeżenie w zakresie doręczenia ale wiadomo że w nikt z tego tytułu nic nie zrobił.

Co robić? Czy moja rodzina może zwrócić to pismo w placówce pocztowej żeby było ono zwrócone komornikowi? Może można się wytłumaczyć, że pismo zostało źle doręczone. Pismo to pewnie musiało przyjść listem rejestrowanym za potwierdzeniem odbioru

#poczta #prawo #komornik #sady #emigracja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: ale nie ma tak że sobie chcesz żeby postępowanie wisiało. Egzekucja bezskuteczna to komornik umarza z urzędu. Jak czekał 8 lat to i tak się ciesz, normalnie się umarza po kilku miesiącach. Możesz ponownie wszcząć postępowanie, odsetki przedawniają się po 3 latach, należność główna po 6 - masz jeszcze trochę czasu. no i najważniejsze - sam wskazałeś adres do doręczeń i go nie zaktualizowałeś więc to Twój problem. niedługo
  • Odpowiedz