Wpis z mikrobloga

ciekawe jaki procent #programowanie faktycznie interesuje się swoją pracą i jest zgodna z jego zainteresowaniam, a ile osób idzie tam wyłącznie z powodu zarobków
ja bym się wypalił w takiej robocie, która mnie nie interesuje już po kilku miesiącach
#pracbaza #programista15k
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GoldenJanusz: ja poszedłem, bo byłem mega podjarany i lubiłem to robić. Po ok. 6-7 latach już mnie to tak nie jarało. Jak ktoś idzie bez zainteresowania to chyba po 1-2 latach się wypala w takim razie.
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: Przecież to ludzie z "pasją" sie wypalają gdy sie okazuje że klepanie kolejnych g---o featurów wymyślonych przez biznes nie jest tak fajne jak domowe projekty. Ja na szczęście tej pasji nie mam, robie swoje i wychodze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
ciekawe jaki procent #programowanie faktycznie interesuje się swoją pracą i jest zgodna z jego zainteresowaniami

@GoldenJanusz: pracę i karierę wybiera się na podstawie swoich umiejętności i zdolności, a nie na podstawie pasji.
  • Odpowiedz
@zobq: i później się jest niezadowolonym ze swojego życia

@GoldenJanusz: ja jestem zadowolony po 8 latach i mam tempo pracy kilkukrotnie szybsze niż następny pracownik więc jak już to przyśpieszyłem. Ale mi w firmie dano wolną rękę na robienie co mi się podoba więc mam spore urozmaicenie
  • Odpowiedz
pracę i karierę wybiera się na podstawie swoich umiejętności i zdolności, a nie na podstawie pasji.

@zobq: większość ludzi robi inaczej więc twoja teoria jest do d--y
  • Odpowiedz
@GoldenJanusz: Ja znam dużo ludzi, którzy poszli do IT bo się jarali, a nie dla zarobków. Tylko, że ja zaczynałem w czasach jak taki programista był inżynierem takim jak każdy i nie odbiegał zarobkami od takiego automatyka. Moi znajomi co poszli w automatykę po studiach początkowo zarabiali więcej niż ja.
  • Odpowiedz
@zobq: i później się jest niezadowolonym ze swojego życia

@TurboDynamo: wręcz przeciwnie, tak się buduje zdrowe życie. Jeśli twoje pasje i umiejętności pokrywają się, to gratulacje - jesteś w jakieś 0.1% ludzkości.
Dla reszty lepiej wybrać pracę pasującą do naszych umiejętności, żeby zarabiać jak najwięcej pieniędzy, a pieniądze wykorzystać na pasje w czasie wolnym.
No i to, że praca != pasja, nie oznacza, że nie praca
  • Odpowiedz
mówisz, że większość ludzi chce być kierowcami TIRów, robotnikami, sprzedawcami, kelnerami, pielęgniarzami, pracownikami w fabryce? Ciekawe.

@zobq: oczywiście że chcą. Gdyby nie chcieli to by się nauczyli i zaczęli robić coś innego.
  • Odpowiedz