Wpis z mikrobloga

Polska to piękny kraj.

Kraj, w którym lekarz zarabia 200 tys. zł miesięcznie, płaci przy tym niższe podatki (%) niż ty jako pracownik fabryki i dalej traktuje cię jak śmiecia.
Kraj, w którym lokalny biznesmen skupuje wszystkie domy w okolicy i trzyma je puste, a rodzina z dziećmi musi mieszkać w małym mieszkaniu.
Kraj, w którym górnicy są w stanie wymuszać na rządzie ogromne korzyści, mimo że ich praca przynosi jedynie straty.
Kraj, w którym od 20 lat ludzie są truci smogiem, a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.
Kraj, w którym wybitny ekonomista działa na szkodę reszty społeczeństwa, tylko dlatego, żeby bronić biznesu syna.
Kraj, w którym inny wybitny ekonomista doprowadza do ogromnej inflacji i zubaża jeszcze bardziej biednych tylko po to, by wygrać wybory.
Kraj, w którym od 30 lat rządzi jedna klika elit pozornie walcząca między sobą, a tak naprawdę tylko wystawiająca teatr dla ubogich i powoli rozszarpująca majątek narodowy.
Kraj, w którym masy ludzi wychwalają człowieka pozwalającego pedofilom krzywdzić małe dzieci, a dla bliskich zostawiająca ochłapy empatii.
Kraj, w którym wszystko jest postawione na głowie, a zdrowy rozsądek i dobro już dawno zostały wyparte przez chciwość i pychę.

To mój kraj i tu zostanę, ale chciałbym, żeby był inny.

#nieruchomosci #ekonomia #gospdarka #polska
  • 164
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@duzy_krotki: Dostaniesz minusy, bo 200k na miesiąc to margines lekarzy, ale jakbyś napisał 50k, to byłbyś już niebezpiecznie blisko realiów przeciętnego lekarza, ale i tak będą cię wyklinać niektórzy przedstawieciele zawodu, którzy dają się dymać i robią za głodowe stawki, bo tacy też są. Tymczasem ja zapytałem znajomego okulisty, właściwie czemu nie wyjechał na zachód, skoro takie gówniane warunki pracy w Polsce to stwierdził, że do Stanów nie chce, a
  • Odpowiedz
@AnanasowyOcelot
Akurat strasznie głupi argument, bo żeby zostać lekarzem to nie wystarczy być self-made manem jak w przypadku #programista15k, gdzie wystarczy ci komputer i determinacja oraz trochę oleju w głowie

Lekarzem zostają zazwyczaj banany, bo których rodziców stać żeby utrzymywać dziecko praktycznie do 30-stki płacić za mieszkanie itd?
Tak tak, zdobądź stypendium i żyj jak szczur połowę życia
  • Odpowiedz
@duzy_krotki

Niech jadą

Pamiętam aferę na te słowa choć gardzę osobą która to powiedziała i partią z której pochodzi ale żaden trzeźwo myślący lekarz rezydent nie wyjedzie na Zachód gdzie w Polsce po tych kilku latach praktyki i specjalizacji zyskuje status wręcz Boga zarabiając nie kilka(jak na Zachodzie), a kilkanaście pensji minimalnych.
  • Odpowiedz
@onomatopejusz: o, to dokładnie mój przypadek sprzed lat, gdy postanowiłem przestać być biedny. Drogą eliminacji wyszło mi, że najlepiej zostać lekarzem, ale nie było mnie stać na przejście przez gatekeeping. Alternatywą było IT, więc siedziałem w swoim współdzielonym pokoju za pieniądze zarobione w Holandii i się uczyłem mając jakieś 600 pln budżetu miesięcznie. Wiedziałem, że lepsze pieniądze da odpowiedni kierunek lekarski, ale zwyczajnie mnie nie było stać (bo zdolności jakieś
  • Odpowiedz
a ważniejszym problemem do rozwiązania są alkotubki.

@duzy_krotki: Co wy macie alkusy z tymi tubkami. Każdy jeden ekspert od uzależnień to krytykował. Dodatkowo łatwiej ogarnąć taką sprawę niż smog xd
Dodatkowo temat zapomniany przez wszystkich oprocz konfiarzy.
  • Odpowiedz
@duzy_krotki z tym smogiem mamy polityczna grę... tylko nasz rząd podporządkowuje się Rzeszy... kiedyś widziałem program o tym, gdzie w Polsce, a gdzie w Rzeszy rozstawione są czujniki smogu przy elektrowniach itp... u nas są umiejscowione w najbardziej zasyfionych miejscach, a te niemieckie 20km dalej od źródeł smogu... stąd wytwarzając w przeliczniu na mieszkańca kilka x mniej co2, czy innych gazów mamy gorsze wyniki.
Jeżeli chodzi o miasta, to w tym
  • Odpowiedz
@AnanasowyOcelot: niestety nie może zostać lekarzem bo jakoś tak się składa że o ilości studentów decydują sami lekarze jednocześnie płacząc ze tak dużo pracują xD ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Tak się robi kase it powinno się uczyć
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz