✨️ Obserwuj #mirkoanonim Czesc, mam mala sume (depozyt) ktora wystarczy mi w moim miescie powiatowym na kupno mieszkania 2 pokojowego do 60m2 lub fajnej kawalerki. Obecnie pracuje w tej miejscowosci, a pochodze 10km spod miasta gdzie mam dzialke budowlana. Czy bedzie glupim pomyslem kupno na kredyt tego mieszkania i wynajecia go aby ktos inny splacal kredyt, a samemu przeprowadzenie sie do rodzicow pod miasto gdzie mam ta dzialke i moge mieszkac za free i powoli budowac swoj wlasny dom? Jestem sam, mam 2x lat, cale zycie spedze w tych okolicach i nie planuje wyjazdu gdzies dalej. Czy to dobry pomysl na inwestycje czy nie warto?
@mirko_anonim: Komu wynajmiesz w powiatowym? O jakim mieście mowa i o jakiej kwocie?
Liczyłeś rentowność tego przedsięwzięcia? Przy aktualnym oprocentowaniu obligacji czy kont oszczędnościowych to wolałbym 7% bez wysiłku z konta oszczędnościowego niż 5-10% z wynajmu jeśli wszystko się uda (albo być stratnym na spadającej wartości nierucha w powiatowej umieralni, braku najemcy czy remoncie po syfiastym najemcy)
@PfefferWerfer: No ale gdzie ty masz długie konta oszczędnościowe na taki procent stały? Ja 3 miesiące temu ledwo znalazłem na 6 procent na 3 mięs. Reszta było z dużymi ograniczeniami co do wielkości lokaty i niski procent w okolicach 5 procent. Czasem mniej.
No ale gdzie ty masz długie konta oszczędnościowe na taki procent stały? Ja 3 miesiące temu ledwo znalazłem na 6 procent na 3 mięs. Reszta było z dużymi ograniczeniami co do wielkości lokaty i niski procent w okolicach 5 procent. Czasem mniej.
@PfefferWerfer: porównania obligacje/lokaty vs nieuchy są w większości przypadków bez sensu, ponieważ hipoteka to tani lewar i jeżeli pominąć takie rzeczy jak przyszłość nierucha, demografia, itd. To nieruchy zawsze wygrywają, bo zwrot do tej pory był dobry, nawet jeżeli porównywalny do obligow (co w sumie ma miejsce tylko w chwili wysokich stóp, a większosc czasu stopy są niskie na przestrzeni ostatnich 30 lat) to możesz grać za pieniądze których nie
jeżeli pominąć takie rzeczy jak przyszłość nierucha, demografia, itd. To nieruchy zawsze wygrywają
@pysznewpierdalator: No ja nie pomijam I dlatego odradzam mu zakup w powiatowej umieralni. Gdyby chciał się lewarować na budowę domu czy tam kupno ziemi wokół swoich starych to spoko i cała reszta wywodu w pełni poprawna.
@mirko_anonim: to zależy od miasta powiatowego. Zerknij sobie na ceny wynajmu i ratę kredytu. Sam mieszkam w powiatowym to powiem, że pewnie musiałbyś drugie tyle raty dopłacić z własnej kieszeni.
pomysłowy-mentalist-23: Zależy od tego jakie to miasto- jeśli mieszkania ludzie tam wynajmują i raczej będziesz miał je wynajęte to warto- nie patrz na to, że ile wyniesie zwrot z inwestycji etc. Tylko na to, że będzie po czasie druga nieruchomość, która ma swoją wartość - zawsze będziesz mógł wynająć, dać dzieciom lub sprzedać albo sam tam zamieszkać jak np. Nie byłbyś w stanie dbać o dom ze względu zdrowia (jednak w
Czesc, mam mala sume (depozyt) ktora wystarczy mi w moim miescie powiatowym na kupno mieszkania 2 pokojowego do 60m2 lub fajnej kawalerki. Obecnie pracuje w tej miejscowosci, a pochodze 10km spod miasta gdzie mam dzialke budowlana. Czy bedzie glupim pomyslem kupno na kredyt tego mieszkania i wynajecia go aby ktos inny splacal kredyt, a samemu przeprowadzenie sie do rodzicow pod miasto gdzie mam ta dzialke i moge mieszkac za free i powoli budowac swoj wlasny dom?
Jestem sam, mam 2x lat, cale zycie spedze w tych okolicach i nie planuje wyjazdu gdzies dalej. Czy to dobry pomysl na inwestycje czy nie warto?
#nieruchomosci #inwestycje #praca
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Liczyłeś rentowność tego przedsięwzięcia? Przy aktualnym oprocentowaniu obligacji czy kont oszczędnościowych to wolałbym 7% bez wysiłku z konta oszczędnościowego niż 5-10% z wynajmu jeśli wszystko się uda (albo być stratnym na spadającej wartości nierucha w powiatowej umieralni, braku najemcy czy remoncie po syfiastym najemcy)
@smallboobslover:
1) Na razie żonglujemy na kontach promocyjnych w granicach 7% (PEKAO do 100k PLN 7%, Velobank 6,1% do 300k, Toyota Bank 5,85% do 400k, AION Bank 5,1%
@pysznewpierdalator: No ja nie pomijam I dlatego odradzam mu zakup w powiatowej umieralni. Gdyby chciał się lewarować na budowę domu czy tam kupno ziemi wokół swoich starych to spoko i cała reszta wywodu w pełni poprawna.
przecież te obligacje 4- i 10-letnie mają takie oprocentowanie tylko w pierwszym roku
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91