Wpis z mikrobloga

Tydzień temu wymyśliłem sobie nowy większy projekt do którego nie mam umiejętności, ale wczoraj wspólnie z #claude i #chatgpt zrobiłem w dzień roboczy praktycznie 70% roboty... AI by tego samo nie zrobiło i potrzebowało sporo pomocy, ale samemu bym potrzebował tygodni i pewnie finalnie bym się poddał ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zachęcony jak sprawie poszło zaraz kupuje w końcu #cursor i dość z tym przeklejaniem kodu.

#programista15k #programista25k
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@JagaFan: ja dość późno odkryłem claude, bo niespełna dwa miesiące temu i niby do kodowania był wtedy najlepszym modelem, ale po tym jak dzisiaj zacząłem cursora używać to do clauda tak często już wracać nie będę choć mam premium. copilota ogólnie miałem kiedyś licencje, ale nigdy nie użyłem... a teraz niby te nowe modele openai są lespze https://artificialanalysis.ai/

muszę się wgłębić jak działają ai które mają dostęp do całych repo
  • Odpowiedz
@TomSz: póki co mimo wszystko lepsze wrazenie mam z cloude i gpt niż tych w visual studio więc craczej te

te w VS mimo wbudowania nie dają mi tego pełnego wglądu w kod i robią ze zbyt wąskim polem widzenia, wczesniej darmowe prompty 4o z GPT mi starczały ale ostatnio więcej uzywam i brakuje tych premium.

GPT na pewno ma plus z analizowaniem stron internetowych (cloude nie ma tej opcji)
  • Odpowiedz
  • 0
@JagaFan: w cursor się wybiera na jakie pliki ma patrzeć, no ale mam tylko dzisiejszy dzień doświadczenia :) jest super i na nim zostaje, claude starczy mi raczej darmowy, ale w ostateczności powiem szefowi żeby mi też kupił.

ogólnie pomiędzy chatgpt i claude to do kodowania lepszy jest claude bo masz aktualizacje i historie kodu i go zawsze widocznego po prawej stronie, a nie szukanie po wiadomościach. jeśli o teksty
  • Odpowiedz
@TomSz: tak, np wrzucenie linka do mojego repo (projekty do uczenia się) lub jakiejś mojej oferty do analizy (algorytmy w sklepach zmieniają się często)
  • Odpowiedz
  • 0
@JagaFan: k, czyli chodzi o pluginy - nie bawiłem się tym za bardzo, a teraz już nie mam premium żeby sprawdzić. dosłownie co miesiąc coś wychodzi, trudno nadąrzyć
  • Odpowiedz
@TomSz: Co do kodzenia to zwykłe podpowiadanie darmowe Codeium daje rade, bardziej potrzebuje szerwszego spojrzenia na problem czasem analizy większej części kodu, czasem propozycji refaktoru albo poprawienia wydajności
  • Odpowiedz
@TomSz: chyba Claude wygra, tylko gdzies widziałem, ze pro też ma jakieś limity jest to odczuwalne?
do ofert moge użyć limitowanego GPT albo copilota w edgu
  • Odpowiedz
  • 0
@JagaFan: nie jestem pewien, ale nie wydaje mi się żebym w płatnej wersji Claude trafił na limit, w płatbym ChatGPT kojarzę że raz doszedłem chyba do limitu ;)

Ogólnie wczoraj znalazłem sobie te listy z AI, ale jeszcze nie miałem czasu sprawdzać co tam ciekawego mają:
  • Odpowiedz
@TomSz: nie wiem jak Claude, ale copilot na najnowszym gpt generuje kupę, trudnych do zauważenia bugów. IMO jak ktoś umie programować i robi coś poważniejszego, to nawet przeszkadza, bo generuje dług jakościowy.
  • Odpowiedz
  • 2
@wafel93: ja używam tego typu softu w większości do tworzenia rzeczy o których nie mam pojęcia, i ten projekt raczej zrobiłem szybciej niż zrobiłby go ktoś kto ma o każdym aspekcie pojęcie.

Chciałem mieć system który dostarczy licencjonowane stocki w odpowiednich rozmiarach na wszystkie z setek stron którymi się zajmuje, praca obejmowała:

- pobranie 27tys stocków ze strony która ani nie ma api, ani nawet nie udostępni mi w normalny sposób całej
  • Odpowiedz