Wpis z mikrobloga

@okrupnik: No bo programować każdy może, ale pytanie jest: na jakim poziomie. Słyszałem że np. w Finlandii i w Estonii uczy się dzieci programować od najmłodszych lat. Dziecko ma 6 lat i uczymy go programować. Jak się potrafi nauczyć, to 47-letnia kobieta tym bardziej. Nie znaczy to oczywiście, że możemy te osoby polecić do FAANG.
  • Odpowiedz
@okrupnik: przez programistów spod znaku korwina/mentzena, którzy twierdzili że jak pielęgniarka czy kasjerka mało zarabia to może nauczyć się programować xD
  • Odpowiedz
@okrupnik słyszę takie opinie że każdy może nauczyć się programować głównie od ludzi co sprzedają kursy programowania albo od ludzi co nigdy nie programowali, od żadnego programisty nigdy nic takiego nie słyszałam i sama uważam je jednak trzeba mieć jakieś predyspozycje do nauki przedmiotów ścisłych by móc programować. Jak dla kogoś proporcje z chemii to jak nie wiadomo jak trudne zadanie to wątpię by szybko nauczył się programować nie czując się
  • Odpowiedz
@Kitku_Karola: A ja słyszałem nie raz i dwa, i jaki jest z tego wniosek? Wszystkiego da się nauczyć mniej lub bardziej. Kwestia poświęconego czasu i predyspozycji. Jeden nauczy się super programować po czasie, drugi po takim samym czasie będzie tylko "zwykłym" klepaczek kodu.
  • Odpowiedz
@ReevoX pamiętając znajoma z liceum co poprosiła mnie o pomoc w matematyce to uważam że nie każdy się nauczy programować. Ona nie mogła pojąć przez 40 minut tłumaczenia czemu pole powierzchni kwadratu to a^2 a pole powierzchni prostokąta to ab a nie a^2 b^2. Po prostu to do niej nie docierało w ogóle. Ostatecznie znalazła sobie bogatego męża i po liceum robiła dzieciaczki a nie uczyła się programować i wg mnie
  • Odpowiedz
@okrupnik:

gdzie nauczyłam się komunikacji, rozwiązywania problemów i pracy zespołowej

Czyli właściwie czego? XD
Jak Pani nauczyła się rozwiązywania problemów, to niech rozwiąże sobie jakiś problem milenijny i zgarnie 1 mln $, powinno jej na jakiś czas wystarczyć na życie.
  • Odpowiedz
@okrupnik: Trzeba rozróżnić dwie sprawy. To nie problem nauczyć się programowania. Prawdziwy problem to jest taki żeby jeszcze na tym programowaniu zarabiać. Technologie których uczą szkoły programowania są raczej nie do ogarnięcia dla starszych ludzi. Potem jeden z drugim taki koło 50 roku życia właduje ogromny hajs na kurs programowania a pracy i tak nie dostanie. Nawet nie chodzi o to czy może się nauczyć czy nie, bo jak ktoś
  • Odpowiedz