Wpis z mikrobloga

• 1
Carbonara zajebista

@onepnch: nie mówię, że niedobra czy coś, po prostu po naczytaniu się tych wszystkich zachwytów chyba oczekiwałem czegoś lepszego. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
NIe bierz tego do siebie ale wazne jest kto robi :)

Cos mnie sie wydaje ze nawet w kuchni polskiej nie kazdy schabowy smakuje tak samo :)

@gorzki99: jasne, nie jestem przecież starym Włochem, który ma przepis od pradziadka czy coś, ale z drugiej strony to jest tak proste danie, że nie wiem co tu innego może zmienić smak.
  • Odpowiedz
nie wiem co tu innego może zmienić smak.

@Krupier: mam wrażenie, że masz średnio podsmażony parzony albo wędzony boczek zamiast chrupkiego guanciale, proporcja serów i jajka / żółtka też może mieć znaczenie.
  • Odpowiedz
ale z drugiej strony to jest tak proste danie, że nie wiem co tu innego może zmienić smak.

@Krupier: Karminadle (kotlety mielone po polskiemu) Danie banalne a zrobie je tak ze zrobisz gryza i scie zdziwisz albo zrobie tak ze bedziesz chcial jesc codziennie.

Co mozna zepsuc w pomidorowej? A sytuacja jak wyzej.

Kazde danie da sie zepsuc :)
jakosc skladnikow, ich proporcje (a czasem uzycie nietypowego skladnika-to dopiero robi
  • Odpowiedz
  • 0
mam wrażenie, że masz średnio podsmażony parzony albo wędzony boczek zamiast chrupkiego guanciale, proporcja serów i jajka / żółtka też może mieć znaczenie.

@kowad: guanciale w Polsce to ciężko kupić, musiałem się zadowolić zwykłą pancettą. Proporcje z italiano przepiso.
  • Odpowiedz
@Krupier: Ale piszac zepsuc mialem wlasnie na mysli to ze nie bedzie rewelacyjne w smaku. No to moze zepsuc za duze slowo i zle zrozumiales.

Wiec moze tak:
Kazde danie mozna zrobic
  • Odpowiedz
@prawda_w_moskwie: yy probowelem kiedys, sori no ale to jest dramat. Dobre makarony to np Liguori, Rummo albo de Cecco, ktore sa zrobione z dobrej pszenicy i maja odpowiednia teksture, aby sos sie dobrze trzymal. Dobry makaron powinien miec kolor "zolto-szary" i byc troche chropowaty, aby sos sie dobrze kleil, np jak na zdjeciu.
pastaallacarbonara - @prawdawmoskwie: yy probowelem kiedys, sori no ale to jest drama...

źródło: d19bb1f6912e47acc6f61fd77d4228417a6c7dd3eca4e0c8f049fa1178621914

Pobierz
  • Odpowiedz
@AnalLog: bo to wiejska kuchnia, wrzucic rano co jest do gara (no z baza warzywna zwana soffritto, to akuirat daje duzo smaku) i gotowac, az chlopi wroca z pola. Ciezko z tym spudlowac, bo po paru godzinach gotowania naa wolnym ogniu swiezych warzyw z miesem i dobrymi przyprawami zawsze wyjdzie cos dobrego. A sama carbonara ma ledwo kilkadziesiat lat i wymyslona zostala, zeby amerykanscy zolnierze mieli co jesc opartego na
  • Odpowiedz