Wpis z mikrobloga

Ktoś mi powie dlaczego pomimo skumulowanej prawie 50% inflacji, nikt nie planuje waloryzacji kwoty wolnej od podatku oraz progu podatkowego w tym kraju? To jest skandal większy niż kredyt 0% w #nieruchomosci . W drugim progu relacja netto do brutto to 50%.. Z 10tys brutto na konto wpada 5tys, jeśli to nie jest kradzież to jak to nazwać?

#praca #podatki #ekonomia
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Napedikr Bo jesteś krową dojną. Państwo liczy, że do 65 roku życia wyśsie z Ciebie jak najwięcej a później im szybciej zdechniesz tym lepiej.
  • Odpowiedz
Ciekawe jak dużego dysonansu poznawczego doświadczyłby op gdyby dowiedział się, że kwota zasiłku dla bezrobotnych też nie została zwaloryzowana od 10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Napedikr bo posłowie nie mają tak niskiej kwoty wolnej od podatku co też jest skandalem, powinni mieć na takim samym poziomie co reszta na UOP.

No pamiętajmy że dla wielu osoby zarabiające powyżej 10 tyś to już mają prywatny samolot pdk.
  • Odpowiedz
Z 10tys brutto na konto wpada 5tys

@Napedikr: Może coś mnie ominęło, ale to chyba tak nie działa. Poniżej progu masz niższy podatek. Chyba wychodzi około 40% za całość przy tej kwocie.
  • Odpowiedz
@Napedikr: Kowalskiemu nie podniosą kwoty wolnej, przedsiebiorcom progu przychodu po przekroczeniu którego są zobowiązani płacić VAT, ale za to wejdzie program walki z wykluczeniem menstruacyjnym a w TVP będą gwiazdy z najwyższej półki i nie będzie tam propagandy wcale a wcale, no i jeszcze przy okazji sypnie się deweloperom i bankom ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Nie 5 tylko ponad 7, czego klamiesz? Wiesz jak dzialaja progi podatkowe czy jestes z tych co prosi szefa, zeby nie dawal mu podwyzki, bo na tym straci?

@jegertilbake: Tak, wiemy od nadwyżki ponad 120k ale jeżeli za podwyżką idzie wzrost obowiązków albo są to nadgodziny to dziękuję ... ja zrezygnowałem z nadgodzin, nie będę tyrał na nierobów- podstawa wynagrodzenia wyjdzie akurat w I progu- circa 140k (próg to 120+
  • Odpowiedz
  • 2
@WybuchowyCzajnik przecież OP chodzi o relację w drugim progu, a nie ogólnie, lol. Nie o zarobki 10k miesięcznie, tylko tyle nad progiem w jakimkolwiek momencie. Ja jestem za progresją i mnie to nie oburza, jak mogłeś doczytać.

@Theos: no to z 10k nadal masz 7.5k a nie 5. Chyba, że jesteś górnikiem i twój rok ma więcej niż 12 miesięcy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Napedikr: najprostszy sposób zwiększania wpływów do budżetu, i nawet nic nie trzeba robić, po prostu coraz więcej ludzi wpada w drugi próg i pasuje ( ͡° ͜ʖ ͡°) ciekawie będzie jak się okaże że sprzątaczka i cięć też wpadają w drugi próg, zobaczymy czy się ludzie obudzą, czy po prostu wszyscy będą na b2b wypychani xd
  • Odpowiedz
@Napedikr urzędnik już wpisał w excela przy planowaniu przychodów budżetu więc niech tak zostanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowo więcej pieniędzy w narodzie jest proinflacyjne ( ͡° ͜ʖ ͡°) a w tym przypadku walczymy z inflacja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Napedikr @Maurelius: to jest celowe działanie. Niemal wszystkie wartości, których wzrost jest dla obywatela niekorzystny są jakimś procentem, a wszystkie które rosłyby z korzyścią dla obywatela są stałą wartością. Dzięki temu z czasem dzięki inflacji budżet państwa ma się lepiej i kolejny polityk może wyjść i powiedzieć "podnosimy kwotę wolną", "podnosimy świadczenie X".

Drugi próg naprawdę boli. Jak ktoś nie rozlicza się z żoną albo nie ma chociaż autorskich
  • Odpowiedz
  • 0
@Napedikr no i dodatkowo jeszcze np. brak waloryzacji wartości auta w leasingu na działalności. 7-8 lat temu za 150k można było naprawdę fajne auto wziąć. Teraz byle superb jest droższy...
  • Odpowiedz
jak zarabiasz milion miesięcznie to ci się nic nie stanie jak z milion-jednej złotówki oddasz 50gr

@ehhniestety: Co to za przykład? Na pewno przy takich zarobkach byś już nie pracował na etacie.
Już dawno byś pracował na kontrakcie albo pracował i płacił podatki za granicą.

A taki argument, że "ci się nic nie stanie", to już
  • Odpowiedz
@Napedikr: nie wiem na ile istotny to jest problem, ale zwiększenie kwoty wolnej od podatku, decyzją sejmu, uderzy we władze samorządowe, a raczej ich budżet. Jak załatać taką lukę?
  • Odpowiedz