Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #sztucznainteligencja #chatgpt #pracbaza

W ogłoszeniach o pracę na senior gen ai deva lub senior data scientista wymagania 5-6 lat pracy przy lmmach. I fajnie, bo takie ngramy to też modele językowe. Ale idziesz na rozmowę, i wiesz że rekruterki nie kumają, że to nowa technologia i taki langchain czy autogen z zasady nie mogły być przez nikogo wykorzystywane od 5-6 lat. Ale nie denerwujesz się, bo stawka wysoka i sporo vanilla projektów.

Ogrom firm chce też tech leada, który poprowadzi wdrażanie llmow. Myślicie, że to fajna praca? Z jednej strony duży budżet, sporo można się nauczyć, a z drugiej raz byłem tech leadem i jak przyszło mi się męczyć się z nierobami, to odpuściłem.

Pozycja tech leada w nowych technologiach. Plus czy minus?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JamesJoyce jaki etap kariery? Jak jeszcze palisz się do robienia ciekawych rzeczy to bycie tech leadem w korpo Cię dobije - nie ma możliwości poświęcenia całego czasu nad technicznym taskiem. Ja nie potrafię sobie wyobrazić jakbym miał porzucić grzebanie w AI na rzecz bycia tech leadem. Ale nie ma co się oszukiwać, po czasie patrzy się na to inaczej i priorytety mogą mi się zmienić.
  • Odpowiedz
  • 0
@bb89: no właśnie nie wiem, czy nie wolałbym robić researchu. Bo takie obowiązki są wymienione w niektórych ofertach na techlearna. Plus robienie poc, planowanie infrastruktury itd. Trochę czuję, że sięwypalam tym klepaniem projektów.
  • Odpowiedz
  • 0
@c137: ale z założenia tech lead nie zajmuje się grzebaniem w AI? Rekruterki w 1 etapie sugerowały, że grzebie się nawet jeszcze bardziej, bo wybiera stack, testuje rozwiązania, robi poc it.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce jak korpo nie ma u siebie pożaru to w większości przypadków tak nie jest. Masz kierować zespołem, podejmować decyzje, stosować mikro management (jak trzeba, a to boli), wypełniać excela, prowadzić spotkania, robić prezentację. Korpo się nie kalkuluje jak lead klepie kod, musisz skalować swoje doświadczenia na cały zespół. Twój kod review albo sugestia ma sprawić, że zespół staje się lepszy. Artykuły będziesz czytał bo trendy musisz znać, ale to po
  • Odpowiedz
@JamesJoyce z mojego doświadczenia to w luj spotkań z klientem, wybieranie ogólnych rozwiązań, narzędzi i wysokopoziomowe ustalanie co jak zakodzic, pilnowanie klienta żeby nie odwalał z wymaganiami. Z tych gorszych to jakieś interpersonalne rzeczy np jak ktoś wyraźnie odstaje w zespole i jak to polepszyć, prezentacje to chyba tylko w polskich januszeksach
  • Odpowiedz