Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kupiłem auto z wyciętym DPF, czy coś mi za to grozi faktycznie teraz lub w najbliższej przyszłości?
#pytanie #motoryzacja #samochodyosobowe #mechanikasamochodowa #pytaniedoeksperta #prawo #dpf

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jeśli dobrze wycięte, nic nie widać, nie kopci a ECU nie pokazuje żadnego błędu to teoretycznie nie powinieneś mieć żadnych problemów z policją itp, problem może pojawić się dopiero podczas kolizji lub wypadku (nawet nie z twojej winy) ubezpieczalnia, może nie wypłacić ci OC.
  • Odpowiedz
@Roneys: Wycięty DPF nie może być podstawą do odmowy wypłacenia odszkodowania, no chyba że znasz paragraf na to :)
Jeżeli silnik jest zdrowy to test emisji spalin na przeglądzie rejestracyjnym samochód bez problemu przejdzie, ale mogą być kłopoty jak ktoś zrobi Ci kontrolę spalin za granicami kraju.
  • Odpowiedz
@LDevil: Paragraf? na samo wycięcie DPF nie ma ale na poruszanie się nim po drogach publicznych już tak. Ubezpieczalnia potrafi doczepić się do wszystkiego aby nie podjąć się wypłacenia odszkodowania, nawet do źle ustawionego lusterka.
  • Odpowiedz
@Roneys: Chodziło mi na jaki paragraf może się powołać ubezpieczalnia aby nie wypłacić ubezpieczenia OC. Bo w przypadku AC mogą mieć różne zapisy w OWU (ale te co ja czytałem nie pozwalały na coś takiego).
Ale warunki OC są w dość mocny sposób regulowane ustawowo i ubezpieczyciel nie ma tutaj dużego pola do manewru.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Policja teraz zabiera dowody za brak DPF. Jak Ci szeryf wbije to w CEPIK, to żaden diagnosta się pod tym już nie podbije i zostaje zamonotwać dpf i od nowa zaprogramować wszystko 2,5k PLN najbiedniej, albo zezłomować. Pozbądź się sztrucla.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W polsce dostaniesz kilka batów, za granicą za to zabijają.

A tak serio, to od 2007 roku obiecują diagnostyke DPF na stacji podczas kontroli. Teraz wyobraź sobie ile samochód z lat produkcji w których występował DPF ma go już w--------o i jeździ po drogach.
  • Odpowiedz