Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy warto instalować klimatyzację w mieszkaniu w małym, 20-letnim bloku?
Jaki model klimatyzatora polecacie (60 mkw, salon z kuchnią + 2 pokoje)?

Rozumiem, że po uzyskaniu zgody spółdzielni, podczas kilkugodzinnej instalacji przez fachowca zostałby zamontowany na ścianie salonu (j.wewnętrzna) z przewierceniem na ścianę balkonu (j.zewnętrzna) i podłączony do prądu, a całkowity koszt (sprzęt + montaż) to okolice minimum 4k? Jak często zmienia się w nim filtry?

#klimatyzator #klimatyzacja #agd #budownictwo #mieszkanie #mieszkania

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy warto instalować klimatyzację w mieszkani...

źródło: klimatyzator-lg-artcool-wifi-ac24bq

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim warto, nie pytaj spółdzielni bo mogą nie wyrazić zgody i będziesz musiał zrobić na podłodze balkonu. Filtr czyści się co pół roku. Normalnie myjesz w wannie. Przez okres gwarancji co pół roku może być wymagany przegląd za 100 pan przychodzi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czy warto, to sobie sam odpowiedź. Ja mam klimę od 5lat i uważam, że to dobra inwestycja.
Ochłodzi latem, ogrzeje zimą.
Wszystko dobrze rozumiesz. Przegląd co pół albo co rok. Koszt ok 200zl.
Jak ogarniesz sam mycie siatek i psiakanie na wymiennik, to możesz odpuścić przeglądy, ale tracisz gwarancję.
Klima, raczej się nie psuje, więc to nie jest jakoś ryzykowna decyzja.
Taka klima z obrazka ogarnie tylko jeden pokój..
  • Odpowiedz
Mam i nie wyobrażam sobie by jej nie było. To była dobra inwestycja. A jak komuś szkoda kasę na klimę to niech nie zakłada, gadki o wiatraku uskuteczniają ludzie którzy w życiu stosują minimalizm, wszystko co najtańsze bo to w końcu to samo co droższe, wiatrak to samo co klima więc po co przepłacać ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 8
@mirko_anonim kupiłem na promce w media expert, napisałem o zgodę do współdzielni, musiałem jedynie przedstawic szkic gdzie zamierzam zamontować jednostke zewnętrzna i jak chce odprowadzać skropliny, po kilku dniach uzyskałem zgodę bez najmniejszego problemu, nie słuchaj się polactwa które pisze by montować na dziko
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: montuj, ale ogólnie jak zamontujesz w salonie to jeśli masz pokrętną drogę do pokoi to tam może chłód nie dolecieć(firma instalująca Ci wytłumaczy z doświadczenia), wtedy opłaca się mniejsza jednostka, bo na 60m2 to 5kW, a tak to założysz 3,5kW i spokojnie obrobi dokładnie to samo. U mnie klima działa w salonie cały dzień jak jest gorąco i jest elegancko 22,5stC.
  • Odpowiedz
@random_acc_vikop sąsiad napisze do spółdzielni, że mu coś szumi i przeszkadza. Pewnie nawet nie w kontekście pozwolenia tylko przysrania się samego w sobie. Dlatego warto jest mieć kwit, spółdzielnie nie robią pod górkę jeśli nie ma jakiegoś konserwatora zabytków itp
  • Odpowiedz
  • 0
@mirko_anonim w Wawie ostatnio montowałem za 3500zl: AUX Freedom 3.5kW.

Chłodzi pięknie. Ale nie jest tak, że jak ją włączę w salonie to momentalnie jest chłodno w sypialni. Trzeba albo czekać albo wspierać cyrkulatorem (wiatrakiem)
  • Odpowiedz
@mentari: jak nie dostanie zgody to już jest pod lupą więc ma opcje prażenia się albo prażenia się.
Tak to powie że nie wiedział i elo "już przestawiam"
  • Odpowiedz