Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, aktualnie chcę:

- sprzedać małe, stare mieszkanie (40 mkw za 260 tys.) w mieście 200k - w perspektywie najbliższych kilku miesięcy;

- do tych 260 tys. dorzucić zdecydowaną większość oszczędności życia (390 tys.), by za 650 tys. bez kredytu kupić i urządzić nowe mieszkanie w innym mieście 200k, do którego będę się przeprowadzać na stałe.

Myślałem także o domku 70-80 mkw na działce 4-5 a, ale chyba nie zmieściłbym się w okolicach 650-700k. :(

1. Czy to sensowne podejście i, zważywszy na trendy i okoliczności, dobry czas na taką transakcję?

2. Czy mogę liczyć na to, że po 5-10 latach cena sprzedaży takiego mieszkania będzie wynosiła co najmniej tyle, co cena nabycia + inflacja?

3. Na co zwracać obecnie uwagę przy takiej transakcji?

4. Co w sytuacji, gdybym już teraz chciał rezerwować/kupić jakieś mieszkanie, ale jeszcze nie sprzedałbym swojego? Czy są jakieś kredyty/formy zarządzania płatnością, które mógłbym tu zastosować?

5. Czy ma sens podejście pod preferowane osiedla i wrzucenie do skrzynek/przyczepienie do tablicy ogłoszeń "kupię nowe mieszkanie w metrażu X-Y na tym osiedlu, nie jestem fliperem ani inwestorem, a osobą prywatną szukającą miejsca do życia"?

#pytanie #mieszkanie #mieszkania #dom #domy #kredyt #kredyty #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki, aktualnie chcę:

- sprzedać małe, star...

źródło:

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Odniose się tylko do punktu 5. Każdy flipper by tak napisał, więc może daruj sobie zaśmiecanie ludziom skrzynek, bo ile się człowiek n----------a tej makulatury, to jego. Jedni będą udawać rodzinę z dzieckiem, a inni nadawać na tych ulotkach na złych flipperów, ale jakby co to oczywiście chętnie kupią twoje mieszkanie xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: długookresowo ceny mieszkań w Polsce rosną wraz ze wzrostem nominalnych zarobków: https://wykop.pl/wpis/77157641/ile-mieszkania-mozna-sobie-pozwolic-za-miesieczna- 5-10 lat to średni okres, więc jak będziesz chciał sprzedać może nastąpić korekta i nie uda ci się sprzedać za cenę kupna. Powyżej 10 lat jest bardzo małe prawdopodobieństwo, że cena nominalna będzie niższa niż obecnie.

70m2 to bardzo mało na domek

zależy gdzie chcesz kupić. Długookresowo małe miasteczka będą się wyludniać ze względu na demografię i
@darck +12
Ile mieszkania można sobie pozwolić za miesięczną pensję brutto (1997 - 2024)
Podobne wykresy dostępne są online, ale zwykle nie sięgają lat 90', stąd wygenerowałem własny wykres

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSLxYvlr7UNGZj59sKfZBY7NVDUszI_nV3INYwEJs0BkZn1yzSEHIgGi5TB9KcXcp-J1ZXoSK0HLJZE/pubhtml

Źródła:
  • Odpowiedz