Aktywne Wpisy

izimizixdd +22
Gdybyście mogli wybrać w jakim miejscu w Polsce moglibyście mieszkać, to co byście wybrali?
Ja Kraków (。◕‿‿◕。)
Ja Kraków (。◕‿‿◕。)

wfyokyga +59
A pamiętacie starego jutuba? Kiedyś to było
#kiedystobylo
#kiedystobylo
źródło: temp_file2506223164755208162
Pobierz

Mirki, aktualnie chcę:
- sprzedać małe, stare mieszkanie (40 mkw za 260 tys.) w mieście 200k - w perspektywie najbliższych kilku miesięcy;
- do tych 260 tys. dorzucić zdecydowaną większość oszczędności życia (390 tys.), by za 650 tys. bez kredytu kupić i urządzić nowe mieszkanie w innym mieście 200k, do którego będę się przeprowadzać na stałe.
Myślałem także o domku 70-80 mkw na działce 4-5 a, ale chyba nie zmieściłbym się w okolicach 650-700k. :(
1. Czy to sensowne podejście i, zważywszy na trendy i okoliczności, dobry czas na taką transakcję?
2. Czy mogę liczyć na to, że po 5-10 latach cena sprzedaży takiego mieszkania będzie wynosiła co najmniej tyle, co cena nabycia + inflacja?
3. Na co zwracać obecnie uwagę przy takiej transakcji?
4. Co w sytuacji, gdybym już teraz chciał rezerwować/kupić jakieś mieszkanie, ale jeszcze nie sprzedałbym swojego? Czy są jakieś kredyty/formy zarządzania płatnością, które mógłbym tu zastosować?
5. Czy ma sens podejście pod preferowane osiedla i wrzucenie do skrzynek/przyczepienie do tablicy ogłoszeń "kupię nowe mieszkanie w metrażu X-Y na tym osiedlu, nie jestem fliperem ani inwestorem, a osobą prywatną szukającą miejsca do życia"?
#pytanie #mieszkanie #mieszkania #dom #domy #kredyt #kredyty #nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło:
Pobierz70m2 to bardzo mało na domek
zależy gdzie chcesz kupić. Długookresowo małe miasteczka będą się wyludniać ze względu na demografię i
Podobne wykresy dostępne są online, ale zwykle nie sięgają lat 90', stąd wygenerowałem własny wykres
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vSLxYvlr7UNGZj59sKfZBY7NVDUszI_nV3INYwEJs0BkZn1yzSEHIgGi5TB9KcXcp-J1ZXoSK0HLJZE/pubhtml
Źródła: