Aktywne Wpisy

Emerald84 +43

denazyfikacja +121
W systemie kaucyjnym największym nieporozumieniem jest to, że po oddaniu butelek dostaje się ten taki paragon z podsumowaniem odzyskanej kwoty, więc w skali całego kraju takich paragonów drukuje się całe sterty. Przecież to jest jest jakiś absurd kompletny, nie wiem dlaczego nikt nie porusza tego tematu bo to chyba najbardziej pokazuje nieudolność tego całego systemu xD Tyle lat się mówi że barwniki stosowane w paragonach są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia i środowiska
źródło: image_picker_D8C362DB-2DBD-44BF-8D60-C8DEA6B37336-16151-0000027096A4FF38
Pobierz

Dla wyjaśnienia co to znaczy marża dewelopera w 4 lata (od momentu uzyskania pozwolenia na budowę, do momentu sprzedaży wszystkich mieszkań (otrzymania środków za końcowy etap z rachunku powierniczego).
Marża jest marżą na produkcie, a więc na całym cyklu produkcyjnym. To nie jest roczna lokata!
(cena sprzedaży – koszt zakupu lub wytworzenia produktu) / cena sprzedaży x 100 = marża.
Czy w powyższym wzorze widzicie gdzieś odniesienie do czasu? Prosta matematyka, do ogarnięcia przez 8 klasistę.
1. Mityczna marża brutto 50% w 4 lata to nic innego jak 11% w skali roku, bo hehe dzielenie.
2. Podobnie jak liczycie skumulowaną inflację za 4 lata 40% tak samo działa to w tym przypadku.
Dlaczego tak ciężko pojąć, że marża odnosi się do produktu? Nazywajcie sobie marże deweloperów skumulowaną, podobnie jak w przypadku inflacji. Może łatwiej Wam to będzie przechodziło przez ręce.
Może w ten sam sposób, ktoś policzył lokatę na 10%? Może to w przeciągu 2 lat wychodziło 10%? Nie wiem, choć się domyślam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie ma co zapraszać do dyskusji, bo marża brutto to aksjomat, a nie dowolnie interpretowalne na chłopski rozum założenie.
#nieruchomosci #marza #ekonomia
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Idąc tokiem rozumowania że marżę się dzieli na lata, można też mnożyć marżę z produktu który był tworzony krócej.
Zakładając że w godzinę zrobię przedmiot na drutach i sprzedam go z marżą 10% to w przeliczeniu rocznym marża wynosi 8640%!!!!!!!
MLM sie przy tym chowa
@mirko_anonim: XD Jak masz coś do powiedzenia to napisz jak człowiek ze swojego konta, a nie jak pi**a z anonimowego. Co mnie obchodzi marża brutto. Duzi developerzy to spółki giełdowe, które musza publikować co chwilę masę innych wskaźników i te też są w------e w kosmos w stosunku do firm z innych
Specjalnie napisałem hehe bo dzielenie. Marży się nie dzieli, marża jest na produkcie. I tak jak napisałeś i potwierdził Ci @SundanceKidddd
Jeśli cykl produkcyjny trwa tydzień za 50zł, sprzedajesz od razu po wyprodukowaniu i zarabiasz na tym dodatkowe 50zł to masz zarobione 100% w tydzień. Jeśli cykl produkcyjny trwa 5 lat i koszt to 50zł i zarabiasz 50zł na tym to też masz
@mirko_anonim: XD