Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Dla wyjaśnienia co to znaczy marża dewelopera w 4 lata (od momentu uzyskania pozwolenia na budowę, do momentu sprzedaży wszystkich mieszkań (otrzymania środków za końcowy etap z rachunku powierniczego).

Marża jest marżą na produkcie, a więc na całym cyklu produkcyjnym. To nie jest roczna lokata!
(cena sprzedaży – koszt zakupu lub wytworzenia produktu) / cena sprzedaży x 100 = marża.

Czy w powyższym wzorze widzicie gdzieś odniesienie do czasu? Prosta matematyka, do ogarnięcia przez 8 klasistę.

1. Mityczna marża brutto 50% w 4 lata to nic innego jak 11% w skali roku, bo hehe dzielenie.
2. Podobnie jak liczycie skumulowaną inflację za 4 lata 40% tak samo działa to w tym przypadku.

Dlaczego tak ciężko pojąć, że marża odnosi się do produktu? Nazywajcie sobie marże deweloperów skumulowaną, podobnie jak w przypadku inflacji. Może łatwiej Wam to będzie przechodziło przez ręce.

Może w ten sam sposób, ktoś policzył lokatę na 10%? Może to w przeciągu 2 lat wychodziło 10%? Nie wiem, choć się domyślam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie ma co zapraszać do dyskusji, bo marża brutto to aksjomat, a nie dowolnie interpretowalne na chłopski rozum założenie.

#nieruchomosci #marza #ekonomia

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Idąc tokiem rozumowania że marżę się dzieli na lata, można też mnożyć marżę z produktu który był tworzony krócej.
Zakładając że w godzinę zrobię przedmiot na drutach i sprzedam go z marżą 10% to w przeliczeniu rocznym marża wynosi 8640%!!!!!!!
MLM sie przy tym chowa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: musisz sobie zdać sprawę z jednej zasadniczej roli kosztu kapitału i jej wartości w czasie. Net Profit Margin ma znaczenie. I w wyliczaniu marży netto wrzuca się absolutnie wszystkie koszty poniesione z prowadzeniem projektu, aż do momentu sprzedaży.
  • Odpowiedz
Nie ma co zapraszać do dyskusji, bo marża brutto to aksjomat, a nie dowolnie interpretowalne na chłopski rozum założenie.

@mirko_anonim: XD Jak masz coś do powiedzenia to napisz jak człowiek ze swojego konta, a nie jak pi**a z anonimowego. Co mnie obchodzi marża brutto. Duzi developerzy to spółki giełdowe, które musza publikować co chwilę masę innych wskaźników i te też są w------e w kosmos w stosunku do firm z innych
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @hot_tomek

Specjalnie napisałem hehe bo dzielenie. Marży się nie dzieli, marża jest na produkcie. I tak jak napisałeś i potwierdził Ci @SundanceKidddd

Jeśli cykl produkcyjny trwa tydzień za 50zł, sprzedajesz od razu po wyprodukowaniu i zarabiasz na tym dodatkowe 50zł to masz zarobione 100% w tydzień. Jeśli cykl produkcyjny trwa 5 lat i koszt to 50zł i zarabiasz 50zł na tym to też masz
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To usuń tag nieruchomości i sobie nauczaj dalej jak działa marża bo myślisz, że my tego nie wiemy. Nie przedstawiasz żadnych faktów, tylko pchasz narrację, że w sumie to deweloperzy w Polsce to wcale nie są zyskowną branżą. A jak poczytasz raporty finansowe i zrobisz takie porównanie jak napisałem to ten argument się nie broni. (Mówię z góry, że nie wiem jak jest dla małych deweloperów, którzy nie są
  • Odpowiedz