Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej Mirasy i Mirabelki, mozecie polecic jakies miejsce we Wloszech na pierwszy raz w tym kraju? Warunek konieczny to wylot z Wroclawia. Lubie spedzac czas spacerujac i poznawac nowe miejsca, lubie nature, architekture. Kluby, koncerty to nie moja bajka. Myslalem o Neapolu ale kompletnie sie nie znam i wolalbym zdac sie na polecenie bardziej doswiadczonych osob. Wylot planuje z koncem sierpnia na tydzien badz dwa.
#wlochy #podroze #podrozojzwykopem

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Rzym i Neapol cię moga przebodźcować. Jak chcesz fajne Włochy na pierwszy raz to polecam tak. Lot z Wrocławia do Brindisi. > autobus do Galipolli jak chcesz parę dni pochillowac na plaży i zjesć dobre jedzonko wśród lokalsów a nie turystów. Będąc w Gallipoli skocz sobie na jeden dzień autobusem do Lecce > potem autobus do taranto na kilka dni, później np Salerno autobusem (dobra baza wypadowa do Pompejów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Neapol jest trudnym mistem, raczej dla "koneserów". ja bym poleciała do Bari i stamtąd ogarnęła wycieczki tanim pociągiem do Matery (KONIECZNIE!, najlepiej z noclegiem), Monopoli, Polignano a mare, Lecce itp, a autobusem do Alberobello. Nie nocuj w Bari, dużo inżynierów i nieciekawy klimat.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak lubisz spacery i naturę to gdzie Neapol. Jezioro Garda albo Toskania/Umbria i zjeżdżanie malutkich wioseczek, próbowanie lokalnych produktów, z ciekawszych miast dookoła to w zależności od lokalizacji zawsze można wyskoczyć do Werony, Florencji, Bolonii.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Neapol jest brzydki, spacerować tam nie jest przyjemnie. Jedz bardziej na północ - Rzym ok ale tam aż za dużo wszystkiego ale spacerować tam przyjemnie, Florencja jest piękna, Amalfi Wybrzeże też piękne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dziwię się, że nikt nie wspomniał o Wenecji, całkiem spoko opcja na 2-3 dniowy wyjazd.

Wiadomo, z tych co nie byłem to jeszcze słyszałem że ludzie polecają Mediolan i Bari.
  • Odpowiedz
Neapol mogą być zbyt męczące.

@DerMitteleuropaer: W neapolu byłem dwa razy w ciągu ostatniego pół roku i o ile jest to specyficzne miasto tak rozumiem ludzi którzy są w nim zakochani. Z pewnością tam wrócę. Ilość zabytkow jest taka że mozna regularnie co kilka miesięcy latać i dalej będzie co zwiedzać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jezioro Garda i wszystko co turystyczne na Północy raczej bym odradzał, chyba, że chcesz tłumów turystów i języka niemieckiego atakującego prawie zewsząd. IMO to co pisze WielkiPowrut88 wydaje się jak najbardziej spoko opcją. Dodatkowo odradzam podróż w sierpniu, bo wtedy dochodzi turystyka wewnętrzna i Włosi jeżdzą na urlopy.
  • Odpowiedz
@WielkiPowrut88: osobiscie jak mialem podroz Florencja, Rzym, Amalfi, Salremo - Neapol - to jak wysiadlem w Neapolu to nie bylem pewien czy nie wysiadlem w faveli w Brazylli czy w we wloszech - zaskoczony bylem brudem, syfem i bieda - no i iloscia cwaniakow oszustow wloskich.
  • Odpowiedz