Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym tempem schodzenia w dół na redukcji? Niby wszyscy mówią że 0.5-1% masy ciała na tydzień, ale niektórzy twierdzą że nie ma co schodzić za wolno i można ciąć bardziej agresywnie. Np kolega @bartt345 mi ostatnio pisał żeby się nie przejmować i tylko ciąć ("tnij k---a ten kabel").
Za to jak oglądam np Jeff Nipparda (link: https://youtu.be/roHQ3F7d9YQ) to on z kolei poleca właśnie bardzo wolną redukcję.

Jak to jest? ()

#mikrokoksy #mirkokoksy #silownia #odchudzanie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BratEustachy:

A to zależy na ile jesteś zdyscyplinowany i na ile chcesz poświęcić życie społeczne. Redukujesz wolno (300 kcal/dzień), ale stabilnie cały tydzień, wjeżdża JEDEN spontan weekendowy ze znajomymi, gdzie podjesz burgera albo pizzę + 3 piwa albo 2 drinki i tydzień krew w piach. Długo tak wytrzymasz z takim chaosem i brakiem progresu w cięciu?

Agresywna redu daje jakiś bufor, choć daje się również bardziej we znaki - no nie masz
  • Odpowiedz
  • 0
@BratEustachy Wolniejsza redukcja jak u mnie (19 tydzień, -9,1kg, do końca 4kg, zbijam z 81,1 do 68 przy 170). Nie straciłem prawie w ogóle masy mięśniowej, w niektórych ćwiczeniach siła spadła, w głównych na których mi zależało trzymam ciężar od początku. Na początek obcinaj mało i rób po każdym treningu cardio 15-30min, dużo spacerów itd. Kalorie się obcina na samym końcu, a dodaje się aktywność. Ja jestem na 2200 a chodzę
  • Odpowiedz
A to zależy na ile jesteś zdyscyplinowany i na ile chcesz poświęcić życie społeczne. Redukujesz wolno (300 kcal/dzień), ale stabilnie cały tydzień, wjeżdża JEDEN spontan weekendowy ze znajomymi, gdzie podjesz burgera albo pizzę + 3 piwa albo 2 drinki i tydzień krew w piach. Długo tak wytrzymasz z takim chaosem i brakiem progresu w cięciu?

@Plamka84: mam ziomka właśnie co od stycznia do maja schudł 6kg przy bmi mniej wiecej
  • Odpowiedz
@BratEustachy: ja robiłem wcześniej długie redukcje a ostatnio zrobiłem bardzo agresywnego mini cuta 5.5 tygodnia i uważam, że jak ma się kilka kilo do zrzucenia to imho lepiej jest ciąć mocno i się nie p-------ć. Spadek siły miałem minimalny i dopiero pod sam koniec i to głównie w wyciskaniu, w ciągu i niektórych akcesoriach nawet udało mi się sprogresować. Od teraz to długie redukcje będę robił tylko jak będę miał
  • Odpowiedz
@BratEustachy: jeśli ktoś jest otyły to może na początku przycisnąć troche z redukcją, natomiast osoby, które mają do zrzucenia kilka lub kilkanaście kilogramów są już bardziej narażone na utratę masy mięśniowej i tempo redukcji nie powinno być zbyt szybkie.
  • Odpowiedz