Aktywne Wpisy

FrankForsyth +89
Ja to tutaj zostawię. To nie fejk. Esej Majster Tuska (✌ ゚ ∀ ゚)☞
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
wfyokyga +807
Jedna z najbardziej w-----------h rzeczy w internecie, wszędzie się rejestruj bo ci k---a nic nie pokaże. Chcesz tylko na chwilę to nieeee, załóż konto. To największego guwna trzeba się rejestrować, w-----a mnie to
źródło: temp_file530163381275777367
Pobierz

Okej, mamy wysokie stopy %, kredyty na jakieś gównoprojekty są drogie więc są wstrzymane. Był zwolnienia ostatnio, ale podobno w samej tylko Europie brakuje kilku milionów specjalistów. W Polsce jeszcze do niedawna były artykuły, że brakuje setek tysięcy ludzi. Chyba te szacunki były mocno zawyżone skoro zwolnienie kilkudziesięciu tysięcy ludzi na świecie sprawiło, że jest po 1000 CV na jedno miejsce. Coś mi się tu nie klei. Nawet jak dodamy absolwentów informatyki i bootcampowców to przy takich rzekomych niedoborach wszyscy powinni znaleźć zatrudnienie i jeszcze powinno zostać trochę wolnych miejsc. Tymczasem łączna liczba ogłoszeń na wszystkich wiodących portalach z pracą to jest max kilka tysięcy, bo w większości miejsc się powtarzają. To jak to w końcu jest? Mamy rewolucję technologiczną, wszystko się informatyzuje, rozwój AI idzie jak szalony, technologia jest coraz powszechniejsza a problemy ze znalezieniem pracy w tej branży są jak w latach 90. kiedy chętnych na magazyn czy produkcję były tysiące w każdym powiecie.
Czy to się kiedyś naprawi czy już nie? AI już zastąpiło większość prac? Udało mi się wbić na analityka biznesowego rok temu. Mialem plan zebrać expa w obecnej pracy i poszukać następnej lepiej płatnej. Ale na cały kraj jest dosłownie kilkadziesiąt ogłoszeń na pozycje takie jak moja z czego dosłownie kilka nie jest na seniora albo mida z ogromnym expem xD #programista15k #programista25k #programowanie #informatyka #pracait #korposwiat #pytanie #pytaniedoeksperta #gospodarka #finanse #pracbaza #it
Już nie wspominając że bum podczas korony
Spełniam te warunki, ale prędzej do mnie napiszą w sprawie jakiejś roboty w javie niż w czymś takim, mimo że skończyłem studia na politechnice, takie tematy nie są mi obce, a c++ również ogarniam dość dobrze.
Myślę zatem, że zmyślasz i wcale nikogo takiego nie brakuje.
Jestem ciekaw co to za pytania.
Ale daleko mi do tego by się uważać się za specjalistę. No i szczerze mówiąc to 95% seniorów nie różni się niczym od szeregowego mida, a czasami nawet juniora.
@ly000 Częste dyskusje jakie ostatnimy czasy prowadzę z potencjalnymi pracownikami dotyczą Spring Security i
@Stulejman_Beznadziejny: Trzeba przede wszystkim zdefiniowac kogo dotyka ten kryzys w IT. Wiele osob, ktore narzeka na obecna sytuacje sa albo bardzo mlode na rynku pracy (<5 lat) albo maja kompetencje, ktore nie znajduja potrzeby na rynku.
Osoby, ktore potrafia tworzyc wartosc biznesowa poprzez swoje kompetencje IT nie narzekaja na obecna sytuacje i zmieniaja prace na coraz lepsze. Rekruterzy mowia, ze znalezienie
1. Informacja o brakujących specjalistach jest od dłuższego czasu fikcją.
2. Brakuje nowych rynków do pisania aplikacji. Miałeś weba, później mobilki a od dobrych 10 lat nie ma nic nowego ciekawego. No teraz boom na AI ale na ile to prawdziwy nowy rynek a na ile hype zobaczymy.
3. Brak małych firm, głównie korporacje. Korporacje są niewydolne i zatrudniają za dużo ludzi. Patrz elon Musk który wywalił większość ludzi z
I za dużo ludzi idzie w IT, ta branża nie
W zachodnim internecie pojawiały się artykuły o tym że ludzie w firmach informatycznych są dyskryminowani ze względu na wiek, po prostu
W 2010 roku było chyba podobnie. Jak cała gospodarka ma problemy, to czemu IT ma nie mieć, jak zależy od reszty ?
@TheFunGuy: a czemu w ogole zachodnie firmy musza zatrudniac przez kontraktornie?
@keksoa: Nie zachodnim, tylko amerykańskim. I nie w firmach informatycznych tylko w
@blehblehbleh: w europie nie ma czegos takiego jak rynek it, to jest pic na wode akurat. tak mowiac zachod mam na mysli usa bo niczego innego nie ma xD