Wpis z mikrobloga

@WbudowaneC: Łee po co C++ jak jest Rust. Nie jestem wybitnym programistą, a napisanie RESTa w Rustcie z Tokio i asynchroniczną obsługa hardware'u zajęło mi miesiąc wraz z uczeniem tych wszystkich narzędzi. W C++ po miesiącu zastanawiałbym się, jak obsłużyć WebSocketa, żeby mi nie wywaliło kernela xd.
  • Odpowiedz
@ZdeformowanyKreciRyj: mogę Cie zapewnić, że najlepsi i najlepiej opłacani programiści są takimi ze względu na umiejętności miękkie i zrozumienie biznesu/domeny. Jeżeli sprowadzasz komunikacje z innymi tylko do tego że “wystarczy” jedynie nie być upośledzonym to sam sobie robisz sufit, z fartem
  • Odpowiedz
@WbudowaneC gdzie się nie pojawię, to wołają “Te mordo, znasz kogoś z c++?” Druga sprawa to jeszcze nie poznałem żadnego deva C++ bez uniwerka. Siedzę w R&D i bez papierów nikt nawet cv nie będzie czytał. Te głosy o 200 aplikacjach na 1 miejsce to prawda. Zwykle kilku nadaje się na rozmowę i okazuje się, że trochę podkolorowali w życiorysie. Ssanie w IT na ludzi po polibudzie chyba nigdy się nie
  • Odpowiedz
sam sobie robisz sufit, z fartem

@cyjannn: być może, osobiście jestem po w miarę udanej karierze w faangu gdzie zarabiałem tyle, że jeżeli był nade mną jakiś sufit to nigdy nie czułem potrzeby żeby go przebijać. Nie było mi do tego potrzebne nic poza normalną gadką z ziomeczkami z teamu i ogarnianiem matmy
  • Odpowiedz
@ly000: I co uważasz, że programiści języka również obiektowego jakim jest C++ nie muszą wiedzieć co to jest SOLID i z czym się wiąże, bo pracują w embedded?

@Tytanowy: teoretycznie muszą wszędzie i zawsze, ale pokaż mi firmę gdzie się to stosuje. Nie, żebym na Ciebie najeżdżał - po prostu taki jest świat. Z doświadczenia widzę, że lepie zasad SOLID przestrzega się w C niż w C++ bo
  • Odpowiedz
@Tytanowy Programiści C++ powinni wiedzieć co to jest SOLID, ale nie muszą bo i tak znajdą pracę. Świadomość takich zagadnień jest żałośnie niska i znalezienie osoby która rozumie te zasady graniczy z cudem.
  • Odpowiedz
@cordianss Mam wymieniać nazwy firm? Bo oni znajdują pracę jako junior w prawie każdej firmie i jako regular/senior w tych firmach gdzie rekruterzy nie przejmują się tymi zagadnieniami.
  • Odpowiedz