Teraz jest nowa moda - każdy kto chce się przebranżowić do IT uczy się C++. Wiedzą, że w Javie, Pythonie, Javascripcie jest nasrane 1000 ludzi na jedno miejsce, więc tłum się rzucił całymi chmarami na C++.
@cyjannn: tylko, że te umiejętności miękkie potrzebne na 95% stanowisk to po prostu nie bycie zjebem i umiejętność otworzenia ust czasami tak żeby nikogo nie obrazić. Poprzeczka jest postawiona dużo niżej niż w przypadku umiejętności technicznych
@TomekSteplowski: w grupie wiekowej 8-15 bym polecał zabawę w minecraft education/scratchu i pisanie gier z nimi, bo nie odbiją się tak od abstrakcji dla której nie ma żadnego zastosowania. Nauka przez zabawę też bardzo podbija krzywą uczenia. Potem, to już generalnie co chcą/chcesz - tu chodzi bardziej o zrozumienie konceptów i abstrakcji. Jak to ogarną, to język w którym dane koncepty wykorzystują nie będzie miał aż takiego znaczenia. A konkretny
@Urajah ten mój kolega niby startować na programistę ale chyba nic z programowaniem nie robi bo nic mu nie wychodziło i chyba bardziej wpadł jako zarządzający programistami ale w sumie dawno z nim nie gadałam to nie jestem na bieżąco
@WbudowaneC: C++ to głownie embedded gdzie performance jest kluczowy. Good luck xD
@Leniek: W całej mojej zawodowej karierze pracowałem w jednym projekcie embedded gdzie używano C++ (i najgorszemu wrogowi bym go nie polecił) . Ten C++ na embedded jest tak mityczny jak #rust przejmujący embedded, linuxa i wgl wszystko.
musi znać kilka bibliotek/frameworków (w tym przede wszystkim spring) i konceptów z nimi związanymi, w tym jakieś ORM, REST, ACID, KISS, DRY, SOLID i inne takie pierdoły. a i jeszcze oczywiście obowiązkowo maven, chmury (np. AWS), bazy danych nosql i sql itd itp, a jakby tego było mało, często wymagana jest podstawowa znajomość frontendu.
@ly000: Programista C++ nie musi znać bibliotek/frameworków obsługi baz danych i konceptów, które wymieniłeś? Gdzie takich
@ly000: I co uważasz, że programiści języka również obiektowego jakim jest C++ nie muszą wiedzieć co to jest SOLID i z czym się wiąże, bo pracują w embedded?
Jak dla mnie to pomieszałeś C++ z C i faktycznie, istnieją starej daty programiści C++ wywodzący się z C, którzy myślą, że C++ to taka nowsza wersja C z klasami. Ale rynek takich ludzi z pewnością nie szuka, a raczej czeka aż
Coraz mniej ludzi ma fuchy gdzie pracuje się po 2h dziennie, a czy kodzenie 6-7h dziennie to dobrze życie w porównaniu do scrum mastera lub BA?
Od dawna nie pracuję w PL, więc w sumie bym z ciekawości zapytał - w Polsce jest jak np. w UK, gdzie BA, PM i podobne funkcje zarabiają mniej od Dev i QA (generalnie wszystkich kompetencji z dopiskiem Engineer lub Ops), którzy mniej
@WbudowaneC najśmieszniejsze jest to, że od C++ się odchodzi na rzecz Rusta. Nauczą się i znowu lata nauki (albo i kilka tys. zł. za bootcamp) jak krew w piach.
no i zajebiście, za 5 lat się rynek unormuje i znowu zarobki skoczą tym razem może programista 60k to będzie norma
@masz_fajne_donice: wręcz przeciwnie, bo w umyśle szarego człowieka IT to nadal eldorado, zresztą zobacz ile osób co roku wybiera się na informatykę. a bardzo trudno przeciętnemu człowiekowi się przebranżowić. ci ludzie będą tkwić w tym swoim głupim pomyślę przez lata, będąc na utrzymaniu rodziców. informatyka obecnie to fabryka bezrobotnych.
Teraz jest nowa moda - każdy kto chce się przebranżowić do IT uczy się C++. Wiedzą, że w Javie, Pythonie, Javascripcie jest nasrane 1000 ludzi na jedno miejsce, więc tłum się rzucił całymi chmarami na C++.
@TomekSteplowski: a dla ciebie czy dzieci? Ile dzieci lat mają? I co chcesz osiągnąc?
@cyjannn: tylko, że te umiejętności miękkie potrzebne na 95% stanowisk to po prostu nie bycie zjebem i umiejętność otworzenia ust czasami tak żeby nikogo nie obrazić. Poprzeczka jest postawiona dużo niżej niż w przypadku umiejętności technicznych
@Leniek: W całej mojej zawodowej karierze pracowałem w jednym projekcie embedded gdzie używano C++ (i najgorszemu wrogowi bym go nie polecił) . Ten C++ na embedded jest tak mityczny jak #rust przejmujący embedded, linuxa i wgl wszystko.
@ly000: Programista C++ nie musi znać bibliotek/frameworków obsługi baz danych i konceptów, które wymieniłeś? Gdzie takich
Jak dla mnie to pomieszałeś C++ z C i faktycznie, istnieją starej daty programiści C++ wywodzący się z C, którzy myślą, że C++ to taka nowsza wersja C z klasami. Ale rynek takich ludzi z pewnością nie szuka, a raczej czeka aż
Od dawna nie pracuję w PL, więc w sumie bym z ciekawości zapytał - w Polsce jest jak np. w UK, gdzie BA, PM i podobne funkcje zarabiają mniej od Dev i QA (generalnie wszystkich kompetencji z dopiskiem Engineer lub Ops), którzy mniej
@Tytanowy: patrząc na przeciętny kod w embedded?
nie
@Reretos: no i zajebiście, za 5 lat się rynek unormuje i znowu zarobki skoczą tym razem może programista 60k to będzie norma
@masz_fajne_donice: wręcz przeciwnie, bo w umyśle szarego człowieka IT to nadal eldorado, zresztą zobacz ile osób co roku wybiera się na informatykę. a bardzo trudno przeciętnemu człowiekowi się przebranżowić. ci ludzie będą tkwić w tym swoim głupim pomyślę przez lata, będąc na utrzymaniu rodziców. informatyka obecnie to fabryka bezrobotnych.