Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zrozumcie błagam wszyscy ze ludzie zarabiają o wiele więcej niz "srednia" a szczególnie w miastach wojewódzkich. Statystki GUS sa tak zrobione by motloch czul sie dobrze ze "hehe zarabiam tyle i tyle! Jestem klasa srednia! AJSFOJASSD JESTEM BOGATY!"
Inflacja oraz korporacje, biznesy i specjaliści spowodowali ze większość osób po 30 zarabia przynajmniej 10 tysięcy na rękę. Jak nie z jednej pracy, to na czarno pod stołem, to dorabia side businessem, to dorabia za granica. Osoby ktore zarabiaja mniej to albo sa starej daty, albo pracuja w najgorszych fizycznych pracach albo sa imigrantami.

Jestem juz tak potwornie zmeczony sluchaniem tego "7 na reke! to wiecej niz wiekszosc Polakow!" Nie. Moze dla kogos z podlasia. W miastach powyzej 300k, 7 na reke to jest ledwo przezyc. Ja oraz wszyscy znajomi powyzej 30 zarabiamy w okolicach 20 tysiecy lub wiecej. Przekroj jest rozny, od prawnikow po lekarzy, po pielegniarki, po informatykow, po biznesmenow, po korposzczury, po consulting, po barberow, po mechanikow, po budowlancow, po flipperow, po rentierow, po dyrektorow, po inzynierow, po architektow, po laborantow, po doktorow na uczelniach co maja grant za grantem, po calej masci zawodow.

Jak ja nie moge sie doczekac dnia kiedy GUS poda prawdziwe, dla calej populacji, statystyki z mediana, z dominanta, z prawdziwym gini, itd.

#takaprawda #pracbaza #wroclaw #krakow #warszawa #poznan #trojmiasto #emigracja #b2b

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
To, że w twojej bańce wszyscy zarabiają co najmniej 10 kPLN to nie odzwierciedla sutuacji w całej Polsce poza Podlasiem. W kraju < 15% zarabia taką stawkę, a miastach o liczbie mieszkańców > 100 k nadal < 25 % może mieć taką pensję.
Zapomniałeś o niewykwalifikowanych robotnikach, urzędnikach, policjantach i nauczycielach.
No i oczywiście GUS publikuje takie dane na swojej stronie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 5
Anonim (nie OP): Przecież dane GUS dotyczą przedsiębiorstw ponad 9-osobowych która stanowi 1/3 pracowników w Polsce. Reszta zarabia tragedię i prawdziwa średnia jest zdecydowanie mniejsza. W Warszawie ludzie też zarabiają minimalną. Budzimy się :)

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: daj lekko ponad najniższą (1-3zł/h) przez okres próbnyy a potem to niech będzie uzależnione od tego ile potrafi tak żeby osoby pracujące u ciebie dluzej nie czuły sie pokrzywdzone że po kilku latach zarabiają tyle, co jakiś świeżak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
po-

@mirko_anonim: -j----o Cie koleś z tym baitem xD

jeśli mówisz o pracy 200-300h miesięcznie, to może i tak. Cześć ludzi chwali się zarobkami, a przypadkowo zapominają powiedzieć w jakim wymiarze czasowym i warunkach to zarabiają.
Jak ktoś jeździ tirem i ma normalne życie, to nawet zarobki 10-15k, gdy go więcej nie ma, niż jest, to tak średnio bym powiedział (chyba, że żyje jako bankomat). Każdy wybiera jak mu najwygodniej.
  • Odpowiedz