Aktywne Wpisy

Pettev +263

WypadlemZKajaka +49
Zauważyliście, że w świecie #f1 nikogo nie interesuje Norris? Aktualny Mistrz świata nie wystartował do ostatniego wyścigu, a wszyscy mają to gdzieś. Ogólnie chyba świat F1 nie ma dla niego zbyt wiele uznania bo mistrzostwo dostał w prezencie od grubasa

Niesamowicie kusi mnie perspektywa FIRE (financial independence, retire early) - byłbym spokojniejszy i bardziej cieszyłbym się życiem ze świadomością, że mam gwarantowany wysoki standard życia. Działam kilka razy lepiej, kiedy nie odczuwam presji. Dzięki temu mógłbym znacznie efektywniej pracować i wspierać inicjatywy dobroczynne zamiast zamartwiać się budżetem. Czasami fantazjuję o tym, jak świetnie byłoby być rentierem i mieć $3.5M (czyli być gdzieś w top 10-20 M ludzi na świecie). Po uzbieraniu kwoty podzieliłbym to tak:
$1.5M na pasywa:
- $650K na dom nad Morzem Śródziemnym (pobyt 5 mc/rok)
- $350K na kawalerkę w dużym mieście UE (pobyt 3 mc/rok)
- $300K na całoroczny domek w Polsce lub w innym kraju UE (pobyt 3 mc/rok)
- $100K na auto, rower, dron, i inne gadżety
- $100K na wyposażenie domu i mieszkań
$2M na aktywa:
- $100K na kontach oszczędnościowych
- $100K w kryptowalutach i złocie
- $900K w globalnych dywidendowych ETFach
- $900K w obligacjach skarbowych stabilnych gospodarek
Żyłbym z odsetek, co miesiąc pobierając około $6,000 (+5% każdego roku, kompensując inflację).
1. Co sądzicie o takiej (ogólnej, raczej życzeniowej) wizji i podziale majątku?
2. Czy taki cel jest w ogóle realistyczny do osiągnięcia na przestrzeni 5-15 lat przez dość ogarniętego Polaka z kapitałem początkowym, który jednak nie wynosi nawet 5-10% docelowej kwoty? Intuicja mówi zdecydowane "nie" - to wymagałoby oszczędzania aż 15-45 tysięcy dolarów każdego miesiąca, w międzyczasie koszty życia podnosiłaby inflacja i mijałyby najlepsze lata życia.
A może jest jakiś sposób, by sporo oszczędzić w tej perspektywie czasowej bez pracoholizmu i wysokiego ryzyka, a jednocześnie zapewnić sobie podobny styl życia i finansową wolność za 20-50% tej ceny? #pytanie #finanse #oszczedzanie #oszczednosci #inwestycje #inwestowanie #fire #pieniadze #praca #pracbaza #dochodpasywny
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
źródło: The-4-Percent-Rule-How-To-Achieve-Financial-Independence
PobierzPoza tym, co musiałbyś robić, żeby tyle oszczędzać? Przecież nawet pracując jako programista (co jest dla
@mirko_anonim: A jak podzielisz kasę w trakcie zbierania? Na koncie osobistym? Tej kasy nie wylosujesz sobie w lotto, tylko przez wiele lat będziesz budował majątek.
- wywalilbym nieruchomosc w duzym miescie UE, skoro jestem tam 3 mies to lepiej wynajmowac
- po co auto za gotowke? Lepiej leasing i sobie optymalizujesz koszty
- mysle ze mozna by zyc na podobnym poziomie za 1/3 tej kwoty
@LoginWykopowyPP: No pewnie, wszystko wynajmują, a kasę trzymają na koncie xd
a jak ty kiedyś będziesz umiał rozmawiać z ludźmi to też zobaczysz, że są dla ciebie milsi.