Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb Niech mi ktoś wytłumaczy, jaki jest sens sprzedaży akcji zaraz po odcięciu dywidendy? Przecież to bez sensu. Trza było sprzedawać dzień przed, ale nie teraz.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@POTEZNY_spekulator: To wytlumacz mi gdzie się mylę: 1000zł w akcjach xtb przed odcięciem. Po odcięciu masz 950zl zakładając że to 5%. Sprzedajesz zaraz po odcięciu. Gdy dywidenda jest wypłacana dostajesz 40zł, bo 10zł idzie na podatek. Czyli łącznie z Twojego 1000zł, robiło się 990, obierając taktykę sprzedaży zaraz po odcięciu. Gdzie tu biznes?
  • Odpowiedz
jaki jest sens sprzedaży akcji zaraz po odcięciu dywidendy

@bobryikaczki: Gdybym miał to jakoś uzasadniać to w ten sposób: sprzedajesz bo sprzedajesz - może zaszły jakieś zdarzenia na rynku, albo zaczyna się szersza korekta. Z resztą po odcięciu dywidendy bywa, że kurs chwilowo podbija i można wyjść.

Istnieje też nietypowe środowisko IKE/IKZE + prowizje za kupno/sprzedaż. W takim wypadku podatku od dywidendy nie płacimy, a prowizja za sprzedaż niższa.
  • Odpowiedz
@bobryikaczki: dlatego, że wyprzedaż się dopiero rozpoczyna, ulica już bez dywidendy będzie wywalać papier jak leci, a grubas będzie malował na wykresie takie wytwory sztuki nowoczesnej, że bez perspektywy dywidendy nie jeden narobi w gacie i sprzeda za bezcen. Według wielu po prostu lepiej dzisiaj sprzedać, kurs jest na plusie więc zniweluje podatek i odkupic za jakiś czas ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@spinor coś ciekawego jeszcze widać w twojej szklanej kuli? skoro spadki dopiero się zaczynaja, to proponuje brać grubego shorta, jeśli jeszcze go nie otworzyłeś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bobryikaczki: Zakładając brak zmian kursu, po odcięciu dywidendy sprzedajesz akcje ze stratą bo pomniejszone o dywidendę, stratę 50zł możesz odliczyć od podatku, 10zł wróci do ciebie bo zmniejszy podatek podatek od zysków. Totalnie nie rozumiem, czemu ludzie robią jakieś ruchy przed/po odcięciu dywidendy, to jest 50/50, czy będzie wyprzedaż albo pompowanko.
  • Odpowiedz
dlatego, że wyprzedaż się dopiero rozpoczyna, ulica już bez dywidendy będzie wywalać papier jak leci, a grubas będzie malował na wykresie takie wytwory sztuki nowoczesnej, że bez perspektywy dywidendy nie jeden narobi w gacie i sprzeda za bezcen. Według wielu po prostu lepiej dzisiaj sprzedać, kurs jest na plusie więc zniweluje podatek i odkupic za jakiś czas ¯\(ツ)/¯

@spinor: xD
  • Odpowiedz
@aeiou12345: zwyczajnie czekanie na dywidendę w tym wypadku na XTB sie nie opłacało. Sprzedałem 2 k akcji za 74 zł jak zaczęło spadać (28.05) przed dywidendą. Dzisiaj po odcięciu mamy kurs 65,88. Policz sobie ile byłbym w plecy czekając na ta „mega opłacalną” dywidendę do tego pomniejszoną o podatek. Nie zawsze opłaca sie czekać na dywidende naprawde…
  • Odpowiedz
No spoko, wszystko zależy od ram czasowych inwestowania, akurat trafiłeś dobrze, jeśli jesteś krótkoterminowy, ale to po prostu loteria. Korekta na xtb wisiała w powietrzu, może dywidenda była jakimś wyzwalaczem, mnie to średnio obchodzi, siedzę na xtb już od dłuższego czasu i będę siedział.
  • Odpowiedz