Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak pozbyć się obsesji na punkcie IQ? od paru lat mam kompleksy ze nie jestem najinteligentniejszy i przez to czuje sie jak podludz. Prawdziwego testu iq nie robiłem, ale z tych internetowych wychodziły wyniki od 95 do 130+ (kolejność dowolna).

Nie potrafię przez to skupić się na nauce i pracy gdyż zawsze prześladuje mnie świadomość że nigdy nic nie osiągnę z uwagi na niedostateczne predyspozycje genetyczne, przestałem się przez to rozwijać i pojawiły się myśli samobójcze.

Czy miał ktoś podobne zmagania i sobie z nimi poradził i chciałby się tym podzielić? Z góry dzięki
#programowanie #kiciochpyta #nauka #psychologia #psychiatria

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: wszelkie testy internetowe są nic nie warte, w najlepszym razie dają Ci wynik przybliżony, w najgorszym razie szum - czego dowodzi to, że wyszło Ci raz, że jesteś w pierwszym/drugim/trzecim od góry centylu, a raz że poniżej mediany.
Sam fakt, że prowadzisz takie przemyślenia i potrafisz napisać składny tekst na trzy akapity dowodzi, że jesteś co najmniej minimalnie powyżej średniej. Ale ewidentnie masz inne, poważne problemy psychiczne, więc idź
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Sorry, nie "kolejność dowolna".

Liczy się tylko wynik pierwszego testu który rozwiązałeś.

Takie życie, mnie wyszło 125, jestem sporo durniejszy od moich starych którzy mają po dwie magisterki z przedmiotów ścisłych i ściślejszych niż humanistyka i też kompleksy były. Nic nie zrobisz, z czasem przejdzie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Wynik wyżej podałem tylko żeby pokazać że nawet teoretycznie okej rezultat nie pomaga pozbyć się kompleksów.

Jak chcesz to możesz poczytać o gościu z nickiem "ultaintel" w necie, miał 135 punktów ale założył sobie stronę na której próbował przekonać sam siebie że tak naprawdę jest geniuszem.

A na jakimś blogu w necie o iq inny matoł "udowadaniał" że ted kaczynski też nie mógł mieć wysokiego ilorazu bo był terrorystą i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wysoki współczynnik iq to efekt dobrego wytrenowania mózgu w okresie dziecieńcym i wczesno nastoletnim, predyspozycje genetyczne nie mają niż do rzeczy, znam mnóstwo osób, które są piekielnie inteligentne, a starzy po zawodówkach, bo goście po prostu zainteresowali się wcześnie nauką i chcieli zdobywać zawsze dobre stopnie. Ty zapewne poświęcałeś czas jako dziecko na coś innego i nabyłeś jakieś inne umiejętności.
@PanKapibara W sumie teraz zrobiłem w 10 minut
Djuk94 - @mirko_anonim: Wysoki współczynnik iq to efekt dobrego wytrenowania mózgu w ...

źródło: mensa

Pobierz
  • Odpowiedz
@Djuk94 >predyspozycje genetyczne nie mają nic do rzeczy
Opowiadasz bzdury. W nauce spór jest o to, czy geny mają wpływ decydujący, czy tylko istotny, ale że jakiś mają - jest oczywiste. Zresztą nie masz pojęcia o mechanizmach dziedziczenia i tym, że ogromna większość cech jest poligenowa, skoro argumentem dla Ciebie jest to, że rodzice są po zawodówce, a dziecko jest bystre.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Mózg rozwija się po urodzeniu, głównie między 8, a 25 rokiem i predyspozycje genetyczne nie mają żadnego znaczenia, o czym świadczą dzieci rasy czarnej adoptowane przez rodziny inteligenckie, te dzieci robią prawie maksymalne wyniki z egzaminów jak SAT czy GED, a jako dzieci były porzucone przez matki ćpunki i ojców gangsterów z niewysokim współczynnikiem iq i bez wykształcenia. Wychowanie jest najważniejsze, predyspozycje matematyczne nabywamy po 10 roku życia, a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po pierwsze uświadom sobie że inteligencja jest bezużyteczna gdy brakuje Ci asertywności. Ile byś tej inteligencji nie miał to najważniejsze jest czy ją w ogóle wykorzystasz, a nawet 50IQ można wykorzystać do udanego życia.

Analogicznie eyobraź sobie że miałbyś samochód ze zbiornikiem na 200 litrów paliwa, ale nie wiesz czy w zbiorniku jest 80 czy 120 litrów więc nigdzie nie jedziesz bo nie wiesz jak daleko zajedziesz, a z biegiem
  • Odpowiedz